En prisad fredsmäklare
Den norska Nobelkommittén gjorde ett traditionellt val i år. Genom att ge fredspriset till Martti Ahtisaari belönas en prominent konflikthanterare och fredsmäklare för lång och trogen tjänst. Det fanns mer spännande namn i spekulationerna, men det är inte tu tal om att priset i år har gått till en välförtjänt mottagare.
Pristagaren är känd som före detta president i Finland, men det är först och främst som en skicklig spelare på världsarenan han har gjort sig ett namn. Ahtisaari har en flera decennier lång internationell karriär bakom sig, inte minst i FN där han arbetat under fem generalsekreterare och haft svåra uppdrag i bland annat Namibia, Irak, Bosnien-Hercegovina och senast i Kosovo. 2005 grundade Ahtisaari fredsinstitutet Crisis Management Initiative med bas i Helsingfors och lyckades i den egenskapen medla framgångsrikt i Aceh-konflikten i Indonesien.
När Martti Ahtisaari höll årets Dag Hammarskjöld-föreläsning i Uppsala för några veckor sedan passade han på att nämna att han har 12,5 procent svenskt och lika mycket norskt påbrå. Det var också tack vare ett svenskt Sida-projekt i Pakistan som den unge finländaren började sin internationella karriär. Men innan man gör en poäng av den nordiska samhörigheten är det viktigt att komma ihåg att de nordiska erfarenheterna har sett mycket olika ut. Ahtisaari föddes i det då finska Viborg, som togs av Sovjetunionen i kriget och ledde till en finländsk flyktingström till resten av landet. Han nämner själv den erfarenheten som en viktig förklaring till hans enträgna arbete för fred i världen.
Ahtisaari är en varm vän av Europasamarbetet och ser ingen motsättning i det och att vara världsmedborgare. Han betraktar EU som en viktig krishanterare och räds inte förslag om att EU ska spela en större roll i världspolitiken. Samtidigt är han en anhängare av tanken att icke-statliga organisationer ska spela en viktigare roll i fredsarbetet och har genom Crisis Management Initiative visat hur det kan gå till. Det vore därför fel att säga att Nobelkommittén belönat honom för goda gärningar i det förflutna. Martti Ahtisaari är i högsta grad medverkande i debatten om hur världen – och speciellt vår del av världen – ska kunna tackla hot och utmaningar mot freden på bästa sätt.
Som alltid när den norska Nobelkommittén sagt sitt kan man höra en suck av besvikelse någonstans. Världen är långt ifrån en fredlig plats och det finns gott om välförtjänta personer som arbetar under svåra förhållanden. En dag som denna kan det vara värt att påminna om det, utan att för den skull förminska stoltheten i Finland över att Martti Ahtisaari ärats som sig bör.