Annons
Nyheter

En vädjan för torsken

Landshövdingarna i Skåne och Blekinge vädjar till regeringen att rädda yrkesfisket i de två länen. Om det vore så enkelt vore det kanske bättre att man vädjade till regeringen om att öka torskbeståndet så att det räckte till alla.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005

Det är Skånes landshövding Bengt Holgersson och hans blekingska kollega Ingegerd Wärnersson som i en skrivelse till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vädjar till regeringen att vidta snabba åtgärder för att rädda sydkustens fiskerinäring. Enligt de två borde en del av torskkvoten reserveras för Östersjöflottan. Enligt Bengt Holgersson kan detta vara ett sätt att ge det mer småskaliga sydkustfisket en chans att konkurrera med västkustsfiskarna. "Det är positivt att landshövdingarna stöder oss, oavsett om det nu blir just de här förslagen eller något annat", säger Olle Viberg, ordförande i Österlens havsfiskeförening till YA i en kommentar.

Grundproblemet för torskfisket i Östersjön är trots allt inte vem som fiskar upp den utan att det fiskas för mycket. Torskbeståndet är i fara oavsett om det är östkust- västkuststrålare eller båtar från andra länder som trålar upp den. Trots ett årligt sommaruppehåll och totalstopp för fiske i bland annat det så kallade Bornholmsdjupet är det risk att beståndet ändå inte återhämtar sig och stammen förminskas. En del forskare har till och med varnat för att torsken aldrig kan återhämta sig om inte någonting drastiskt görs.

Annons

Om torsken försvinner blir alla ohjälpligt förlorare. Vad som måste till är därför insatser som i första rummet gagnar beståndet av torsk på lång sikt. Att ge en del företräde och samtidigt utestänga andra verkar vare sig logiskt eller rättvist.

Bristen på torsk, fiskestopp och fångstförbud är självklart ett problem. Oavsett om det gäller västkustfiskarnas industriliknande fångstfartyg eller små familjeägda trålare i till exempel Simrishamn lever utövarna under hårda villkor. Lösningen är vare sig enkel eller självklar för dess olika aktörer och har blottlagt djupgående klyftor mellan miljö- och affärsintressen och som nu, mellan fiskare på öst- och västkusten.

Allt medan torskens framtid fortfarande är i allra högsta grad osäker.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons