Nyheter

En vit jul åt glömda barn

Nyheter • Publicerad 20 december 2005

Den här julen riskerar vart sjunde barn i Sverige - mer än 250 000 barn - få uppleva allt annat än en vit jul i sina hem. Sådan är deras verklighet därför att deras föräldrar missbrukar alkohol, narkotika eller är psykiskt sjuka. De är "de glömda barnen".

Kanske börjar deras morgon med att de får väcka pappa, ordna med de mindre syskonen, se till att mamma får mat och medicin. Tacken kan mycket väl vara ovett eller en "hurring". När de kommer hem senare under dagen, vet de inte vad som väntar innanför ytterdörren. Under dagen har oron gnagt deras lilla barnakropp. När andra barn drömmer om en jul hemma, vet dessa barn inte vad de kan förvänta sig!

Vad kan du och jag göra för dessa barn? Numera vet man att en annan vuxen kan spela en avgörande roll för dessa barn, det som ofta kallas "en betydelsefull vuxen". Det kan vara en granne, någon i skolan, en barn- och ungdomsledare, en fotbolls- eller gymnastiktränare.

Självklart kan vi också - av solidaritet - välja en mer vit jul på alkoholens område än vanligt. Eller kanske skänka mer än en tanke åt organisationer som arbetar med dessa barn.

Mitt löfte inför det nya året är att lyfta upp denna och näraliggande frågor i riksdagen.

Tuve Skånberg

riksdagsledamot (kd) Skillinge

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.