Ett år kvar
Ett nytt riksdagsår har tagit sin början. Den högtidliga öppningsceremonin i Riksdagshuset på tisdagen ramades in av en klarblå himmel över Stockholm. Men orosmolnen tynger alltjämt alliansens planer. Vem som kommer att läsa upp regeringsförklaringen 2010 är en öppen fråga. Man kan gissa att Mona Sahlin satt i plenisalen och tänkte att nästa år, då står jag där.
När Fredrik Reinfeldt i oktober 2006 klev upp i riksdagens talarstol för första gången som statsminister var allt sol. Han beskrev riktlinjerna för jobbpolitiken som alliansregeringen hade framför sig, utan någon aning om att den värsta finanskrisen sedan trettiotalsdepressionen skulle svepa fram som en orkan över världsekonomin och radera ut jobb efter jobb.
Ännu i fjol, vid uppläsningen av regeringsförklaringen den 16 september, beskrev statsministern trevande hur "de mörka moln som hängt över världsekonomin har tätnat under sommaren". Dagen innan hade den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers ansökt om konkurs. Sedan brakade ekonomin utför snabbare än kvickt.
Var står vi nu? Botten är nådd, anser de flesta bedömare. Men arbetslösheten kommer att fortsätta stiga och det med besked. Kommer det att innebära att förtroendet för regeringen minskar lagom till valet? Det återstår att se under det år som är kvar. Klart är i alla fall att frukterna av jobbpolitiken inte kommer att vara så aptitliga som alliansen hoppades på efter valsegern 2006.
Ska alliansen få förnyat förtroende 2010 duger det inte att sätta sin tilltro till att relationsproblemen inom oppositionen ska avskräcka väljarna, eller att alla inser att regeringen inte ligger bakom finanskrisen. Inom politiken belönas inte det man gjort eller vad andra inte gjort, utan det som man med trovärdighet kan lova att göra själv.
"Vägen till fler jobb och lägre arbetslöshet kommer att bli lång och mödosam, men vi ska rida ut stormarna och få molnen att skingras", ekade Reinfeldts röst ur högtalarna på Mynttorget på tisdagen. För första gången sändes riksmötets öppnande på storbildskärm utanför riksdagshuset men någon folksamling var det inte tal om. Gatubilden dominerades av de parkerade makthavarlimousinerna.
Utmaningen framöver ligger i att tränga igenom vardagsbruset och leverera ett budskap som engagerar genom att stå för en politik som ger resultat. Både alliansen och oppositionen kommer att prioritera sysselsättningen fram till valet och löften om jobb kommer att höras till leda. Men det är i konkreta förslag och långsiktiga prioriteringar som trovärdigheten finns.
"Politik är att välja. Vi sätter jobben först", slog Reinfeldt fast på tisdagen. Det budskapet bör lämna glasklara avtryck redan i den budgetproposition som läggs på riksdagens bord på måndag.