Annons
Nyheter

Ett byte av skolchef är nödvändigt för Sydgym

Gymnasiedirektionens beslut om åtgärdsprogram överraskade. Än mer överraskad blir jag när detta uppenbart är helt i enlighet med de direktiv som kommunledningarna givit.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010

För att komma till rätta med de arbetsmiljöproblem som under många år funnits på gymnasiet, en miljö som präglas av rädsla att kritisera och komma med synpunkter, finns inte något åtgärdsprogram som kan lyckas utan att det innehåller, som ett moment, gymnasiechefens avgång. Hon personifierar sedan lång tid tillbaka denna kvävda miljö.

Vem minns till exempel inte behandlingen av Sven Rosengren som vågade säga sin mening men som på grund härav omplacerades och fråntogs sina arbetsuppgifter, vilket fick till följd att Skurups kommun utträdde ur förbundet. Jag försvarar därmed inte Skurups avtalsstridiga utträde, men kan konstatera att orsaken är den angivna.

Annons

Andra anställda har fått känna på samma eller liknande behandling. Varsel om uppsägning beslutas utan att ledningen kan ange orsaken, vilket är deras lagliga skyldighet enligt LAS.

Annika Becker har med anledning av en artikelserie i YA uttryckligen inför kommunstyrelsen uttalat att då hon förstod att reportern från tidningen hade en kritisk hållning till gymnasiet försökte hon stoppa tidningens besök. Då jag hörde henne uttala detta blev jag minst sagt både häpen och arg.

Inte minst mot bakgrund av att hon är chef över ett gymnasieum, som skall försöka utbilda elever i bland annat demokrati och kritiskt tänkande. Jag klargjorde därvid att ett sådant förhållningssätt är helt oacceptabelt. En öppen hållning från gymnasiets sida är helt nödvändig, såväl gentemot press som den politiska ledningen.

Matts Johnsson gruppledare för Folkpartiet Liberalerna i Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons