Ett osäkert parti
Två oberoende opinionsundersökningar som presenterades i helgen konstaterar en ökning av väljarstödet för regeringen. Gapet mellan blocken är dock fortfarande stort och i oppositionens favör. I såväl Sifos som Synovates mätningar leder det rödgröna blocket med 12.7 procentenheter.
Den finansiella oron, den gångna veckans superdebatter i radio och tv samt inte minst röran kring huruvida vänsterpartiet kunde ingå i ett regeringssamarbete eller inte har säkerligen del i förändringen.
Att väljarna nu också - äntligen - kan ta ställning till med vem oppositionsledaren Mona Sahlin vill regera med är positivt. Men ett samarbete med miljöpartiet blir långt ifrån friktionsfritt. Att miljöpartiet dessutom resolut under söndagen stängde dörren mot ett samarbete med vänsterpartiet ökar osäkerheten. Att det kom bara dagarna efter att Sahlin dessutom tvingats backa och öppna för ett eventuellt samarbete med Lars Ohlys parti bidrar knappast till bilden av en enad och samstämd opposition.
Ett deklarerat samboskap efter år som särbos. Så ville socialdemokraternas tillträdande partisekreterare Håkan Juholt beteckna det nya fördjupade samarbetet med miljöpartiet. Juholt, som i Ekots lördagsintervju markerade att det hela inte ska gå så långt som till äktenskap, hade dock svårt att förklara hur samarbetet ska kunna fungera i detalj. Under intervjun framkom det att de två partierna har diametralt olika åsikter i en mängd centrala politiska frågor. För att fullfölja Juholts relationsanalogi: miljöpartiet är långtifrån ett säkert parti.
Lördagsintervjun blottlade på punkt efter punkt hur långt ifrån varandra de två partierna står i centrala frågor. Juholt kunde bara svara jakande på om hans parti var med på fyra av 17 av för miljöpartiet centrala ståndpunkter. Fritt återgivet lät det så här:
Slopa vapenexporten? Nej
Lämna Afghanistan? Nej
Friåret åter? Nej
Religiösa friskolor? Ja
Slopa buggningslagen? Nej
Undantag i LAS? Nej
Arbetskraftsinvandring? Kanske
Papperslösa flyktingar? Ja
Flyktingars fria boende? Nja
Stänga kärnkraftverk? Nej
Minska CO2-utsläpp 80 procent? Nej
Sammanslagning a- och f-kassa? Nej
Flygskatt? Nej
Slopa vägbyggen? Nej
Folkomröstning om EUfördraget? Nej
Aldrig gå med i EMU? Nej
Minska EU:s makt? Nej
Oppositionen har under två års tid surfat på en enastående opinionsvind. Gapet till den sittande regeringen har allt som oftast kunnat mätas i tvåsiffriga procenttal. Att helgens två mätningar, ett till synes ointagligt försprång på 12.7 procentenheter, ändå skildrats som en framryckning för alliansen bär därför syn för sägen.
Men när väljarna nu till slut fått visst besked om hur vänstersidan funderar på att samarbeta blir det äntligen spel på båda de politiska planhalvorna. Av uppräkningen ovan framgår det tydligt att s och mp står långt ifrån varandra i avgörande och centrala frågor som energi- miljö-, infrastruktur-, EU- och arbetsmarknadspolitiken. En samsyn i perifera frågor som friskolor eller ökad arbetskraftsinvandring är trots allt ingen stabil bas för ett samregerande.