Nyheter

Från anställd till egenföretagare

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007

Varför är det så för många som vill ha ett arbete alternativt redan har ett arbete som tänker ungefär så här; undrar vem som kan tänkas anställa mig alternativt hur länge får jag behålla arbetet?

Man kan väl lika gärna tänka så här; "jag har den förmågan, erfarenheten och kunskapen och utifrån dessa variabler startar jag ett företag och erbjuder/säljer mina tjänster/varor etc.

Alla som i nuläget har anställningar i de offentliga organen kan bli egna företagare antingen ensam eller tillsammans med kolleger och sedan erbjuda företagets tjänster till det offentliga organet (kommunen, regionen länsstyrelsen etc).

Ett möjlig osäker faktor kan omedelbart förkastas nämligen om företaget kan sälja sina tjänster - finns det någon marknad?

Det finns en marknad! - se antalet anställda i offentliga organ i nuläget. Här kan Du som egen företagare få en utomordentlig marknad för Ditt företags tjänster/produkter.

Du kan redan nu inleda samtal med Din nuvarande arbetsgivare om Du har ett anställningsförhållande om att istället erbjuda Dina tjänster som egenföretagare och komma överens med huvudmannen för verksamheten om villkoren. Det här blir förstås initialt en både spännande och trevande resa kan jag tänka mig. Svårigheter är ju till för att övervinnas brukar det sägas.

En framtid enligt ovan skulle med all sannolikhet också skapa en betydligt gynnsammare grund för en dynamiskutveckling av olika offentliga ansvarsområden än den hittillsvarande. Som egenföretagare vill Du naturligtvis att det skall gå bra för Ditt företag och Du vill härigenom skapa ett bra underlag inför förhandlingar om villkoren för Ditt företags engagemang framgent.

Inom offentliga ansvarsområden kommer det inom många arbetsområden att finns flera olika företag som utför tjänster åt det offentliga organet. Det här innebär naturligtvis att stora krav ställs på företagens samordningsvilja och samordningsförmåga. Modellen innehåller ett flertal positiva fundament som manar till och appellerar till grundläggande och primära mänskliga drivfjädrar bland andra om att vilja få utlopp för sin förmåga och att visa denna i

konkurrens med andra men framförallt att bli och vara "sin egen" och att verkligen och faktiskt ta ansvar.

Hur det offentliga organet (styrelsen/ nämnden/ skall organisera ambitioner om styrning och uppföljning är en uppgift för resp. styrelse och kan naturligtvis också ske genom upphandling av företagare lämpliga för denna uppgift.

Hur det skall ordnas med den s k myndighetsutövningen som sker inom många sektorer i offentliga organ kan inte bli något stort problem i praktiken. Det finns nämligen med få undantag "endast" människor som är egenföretagare att tillgå. Nåväl, det finns säkert en och annan eftersläntare som fortfarande kan tänka sig ett anställningsförhållande tills regelverket beträffande myndighetsfunktionen har måst ändras till verkligheten.

Efter denna schematiska genomgång av en alternativ möjlighet, vill jag fråga: Varför inte prova på ett annat sätt att kanalisera Din kompetens och kraft? Bli egenföretagare erbjud Dina tjänster och förhandla med eget ansvar för villkoren direkt med ansvarig nämnd/styrelse.

Jarl Kemnefeldt

Simrishamn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.