Nyheter

Friskt sjukhus

Sjukhuset i Simrishamn är livskraftig. Det är andemeningen i den utredning som nu gjorts av verksamheten sedan privatiseringen.
Nyheter • Publicerad 7 april 2004

Sedan juni år 2000 driver Närsjukvården i Österlen AB, NÖAB, sjukhuset i Simrishamn på entreprenad åt Region Skåne. Avtalet upphör den sista oktober nästa år. Inför ett beslut om sjukhusets framtid har regionen därför låtit en utomstående konsult undersöka hur vården i Simrishamn har fungerat. Till skillnad mot verksamheten i övriga delar av regionen har sjukhuset i Simrishamn en stor fördel. Det håller i princip budgeten. Att så sker beror å andra sidan på att det avtal NÖAB slutit med regionen inte tillåter några kostnadsöverdrag. Om så sker får ju trots allt sjukhusets ägare själva stå för fiolerna. Med tanke på hur svårt vården i Skåne har haft att hålla sina utgifter i schack borde Simrishamnsmodellen därför få efterföljare, även om metoden självklart också har vissa nackdelar. Till exempel konstaterar utredningen att vården har minskat en aning i volym och att samarbetet inte löpt helt friktionsfritt med den övriga vårdapparaten. Intressant är att utredarna konstaterar att personalen, efter en lite skakig start, är nöjd eller mycket nöjd med hur deras arbetsplats sköts. De fackliga organisationerna säger sig har ett bra och fungerande samarbete med ägarna. De anställda tycker att ägarna har en generös attityd och att även regionen skötte övergången till privat regi hyfsat bra. Det är också viktigt att notera att de anställda tycker att de blivit mer delaktiga och att eftersom de befinner sig nära besluten också blivit mer kostnadsmedvetna. Det framhålls också att det faktum att högste chefen sitter i huset har en stor mental betydelse. Naturligtvis finns även invändningar. Ägarna upplevs inte vara lika insatt i vårdkulturen och konstruktionen med olika bolag upplevs som rörig. Regionens styrande socialdemokrater förhåller sig än så länge passivt positiva till rapporten. Framtiden får dock utvisa hur mycket nyktra fakta kan rucka på partiets vårdideologi. Socialminister Lars Engqvist är som bekant ingen vän av privata vårdalternativ. Utredningen ska ingå i det beslutsunderlag som regionfullmäktige behöver för att i sommar besluta om sjukhusets framtid. Om enbart fakta får tala för sig ligger det nära till hands att tro att sjukhusets framtid ser ljus ut. Det borde vara goda nyheter för befolkningen i Simrishamn, som stridit hårt för sitt sjukhus, nu senast i lördags då hundratals Simrishamnare samlades på torget i ett stödmöte. Men situationen är liknande på många andra orter i Skåne. Även om Simrishamns sjukhus är det enda i privat drift, finns det andra som också hotas i besparings- och effektiviseringstider. Med tanke på att vårdpolitik så gärna förvandlas till bypolitik är det dessvärre inte alltid bäst och effektivast som får råda - då hade sannolikt antalet Skånesjukhus för länge sedan varit färre.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.