Nyheter

Goda grannar

Mona Sahlin ger Danmark dåligt rykte. Det menar i all fall grannlandets integrationsminister, Bertel Haarder. I en intervju i SVT:s "Agenda". Reaktionen är trist. Grannsämjan i Norden borde tåla kritik.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2002

Danske integrationsministern Bertel Haarder är sur på svenska kollegan Mona Sahlin." BORDER="0"Danske integrationsministern Bertel Haarder är sur på svenska kollegan Mona Sahlin. "Socialdemokraterna har ett intresse att demonisera borgerliga regeringar", sade Bertel Haarder bland annat i programmet. Haarder var också upprörd över att Sahlin enligt hans mening skrivit brev till den danska regeringen fullt av sakfel och att hon har påstått saker i pressen som inte stämmer. "Jag tror inte hon talat å den svenska regeringens vägnar", kommenterade Haarder i "Agenda". Bakgrunden är att de svenska ministrarna Mona Sahlin och Jan O Karlsson har kritiserat Danmarks nya höger-liberala regerings flykting- och utlänningspolitik och i ett brev har Sahlin uttryckt sin oro för hur Danmark ska hantera flyktingfrågor under sitt ordförandeskap i EU. Det har upprört Bertel Haarder (borgerliga Venstre) som intervjuats av Sveriges Televisions Agenda. Han anser inte att Sverige kan komma med kritik eftersom integrationen enligt hans förmenande är lika dålig i Sverige som Danmark. Haarders påhopp och argument är ett nytt lågvattenmärke i de dansk-svenska relationerna. Förvisso har Sahlin och svenskarna inte så mycket att yvas över när det gäller den allt annat än smärtfria integrationsprocessen i vårt land. Men den regering Haarder ingår i kom till makten efter en osedvanligt otäck valrörelse där inte minst delar av pressen bjöd på främlings- och flyktingfientliga inslag av värsta kampanj-journalistik. Regeringen tvingas också hämta parlamentariskt stöd för sin politik av det öppet främlingsfientliga Dansk folkeparti. Reaktionerna i utlandet har inte heller uteslutande kommit från Sverige. Också de franska och belgiska integrationsministrarna uttryckte tillsammans med Mona Sahlin sin oro över utvecklingen i Danmark. Det finns också goda skäl att kritisera den åtstramade danska politiken. Bland förslagen ingår bland annat sju års väntan för permanent uppehållstillstånd samt åldersgräns på 24 år för utlänningar som vill gifta sig med en dansk. Att förslagen strider mot såväl EU:s grundläggande friheter som den nordiska pass- och rörelsefriheten har regeringen Rasmussen tagit lätt på. Klimatet i Sverige har blivit hårdare mot flyktingar och invandrare och vårt land ser inte lika generöst på olycksdrabbade män-niskor som för tio år sedan. Tyvärr är detta ett tydligt spår efter det populistiska ny demokrati, som dessvärre lyckades vrida hela invandrings- och flyktingdebatten ett rejält snäpp åt höger. Men även om Sverige dessvärre har blivit mer ogeneröst och har en integrationspolitik som lämnar mycket övrigt att önska är Mona Sahlins oro befogad. Danmarks högerliberala regering är i mångt och mycket Pia Kjærsgaards Dansk folkepartis gisslan och politiken blir därefter. Den danska regeringen får finna sig i att bli kritiserad för det. Det får grannsämjan i Norden tåla.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.