Heltid, men bara för män?
Under hösten skrev Socialdemokraterna i Tomelilla och Kommunal en gemensam motion om temat "Heltid en rättighet - deltid en möjlighet". Motionen föregicks av en enkät bland Kommunals medlemmar som visade att hälften av de deltidsanställda ville ha utökad tid. Många, framför allt de yngre ville ha heltid istället för sin nuvarande deltidsanställning. I Tomelilla kommun, särskilt inom vården är deltid vanlig. I nästan alla fall är det kvinnor som har deltidsanställningar. Kravet i motionen var att alla anställda skulle erbjudas heltidstjänster, men att de som ville skulle kunna fortsätta arbeta deltid i den utsträckning som de själva valde.
I januari behandlade Kommunfullmäktige motionen. Den borgerliga majoriteten avslog motionen. I debatten, som i kommunalrådets frånvaro, anfördes av Leif Sandberg (c) framfördes att heltidskravet var ett gammalt tänkesätt och att det är allt vanligare att man har både två och tre jobb. Själv berättade Sandberg att han hade tre jobb och att det inte var något problem. Det är väl därför som majoriteten i Tomelilla inrättat ytterligare två deltidskommunalråd så att Leif Sandberg skulle kunna få en sammanlagd heltidstjänst. Det man kan fundera över är hur ett deltidarbetande vårdbiträde som går på schema med olika tider varje dag ska kunna få ytterligare ett jobb. Vilken privat arbetsgivare är beredd att anställa en person som bara kan arbeta på vissa tider. Ena dagen mellan 6 och 8.30, nästa dag mellan 14 och 17 osv, för det måste ju vara en privatarbetsgivare - kommunen vill ju inte.
För oss Socialdemokrater är rätten till heltid en självklarhet. Eftersom det nästan uteslutande är kvinnor som arbetar deltid, är det också en jämställdhetsfråga. På en konferens häromdagen redovisade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) siffrorna för det han kallar för utanförskapet - för övrigt ett förnedrande uttryck - där det framgick att som en del av dessa var 295 000 personer undersysselsatta. Den nya regeringen lovade i valrörelsen att den viktigaste frågan var att komma tillrätta med "utanförskapet". Samtidigt sa man att man ska kunna leva på sin lön. Regeringen med samma partifärger i Tomelilla kommun har tydligen inte samma uppfattning. Här vill man fortsätta att tvinga sina anställda kvinnor att vara beroende av sina män. Men många har inte en partner att luta sig mot. Då kan det vara så att kommunen måste gå in och betala försörjningsstöd istället. Ett hån mot kvinnan där man definitivt kan kalla det utanförskap - och det utanförskapet har den borgerliga majoriteten i Tomelilla kommun skapat. Och inte nog med detta. Nu vill man införa ett vårdnadsbidrag. Nu vill man att kvinnan ska stanna hemma helt och bli ännu mer beroende av andra - för det är väl ingen som tror att någon ska kunna leva på 3000 kr i månaden. En del andra kvinnor försöker man tvinga att stanna hemma genom att inte erbjuda barnomsorg i tillräcklig omfattning.
Socialdemokraterna tycker att det är viktigt att få ner deltidsarbetslösheten. Det var därför vi skrev motionen. Att erbjuda heltidsarbeten kommer i framtiden också att vara ett konkurrensmedel för att överhuvudtaget få arbetskraft. Andra kommuner har insett detta och beslutat om rätten till heltid.
Oenigheten i frågan mellan regeringen i Tomelilla och regeringen i landet visar att det inte är "utanförskapet" som man vill åt. För landets regering är det bara ett sätt att komma åt och försämra de försäkringssystem som vi socialdemokrater under årtionden byggt upp. För regeringen i Tomelilla är det ett sätt att permanenta ojämlikheten.
Jan-Erik Andersson (s), oppositionsråd i Tomelilla