Hjärtstopp på Österlen - hur går det?
Tor Lindgren, legitimerad läkare, Simrishamn.
Frågan huruvida Simrishamns sjukhus kan rädda liv kan förefalla tillspetsad men är högaktuell. Att det finns och skall finnas ett sjukhus i Simrishamn därom råder total politisk enighet. Sjukhuset i Simrishamn är inte reducerat till ett sjukhem för gamla och det är heller inte enbart en vårdcentral med specialistmottagningar som vissa kritiker vill hävda. Sjukhuset utgör emellertid en synnerligen viktig trygghetssymbol för patienter och anhöriga något som befolkningen i Simrishamn visat vid ett flertal tillfällen under åren i form av olika manifestationer. Alla minns säkert "Krama sjukhuset" och "Det stora dånet".
Vari ligger då tryggheten, när kan medborgarna ställa krav på ett akut omhändertagande och vid vilka sjukdomstillstånd kan jag söka sjukhuset? Svaren är att byggnaderna möjligen kan ses som en symbol men tryggheten skapas genom personalens kunskap, deras förmåga till empati och den tekniska utrustning för diagnostik och behandling som finns på plats. För den som lider av en kronisk åkomma är närheten till vård väsentlig. När vi drabbas av sjukdom där bot saknas skall ingen behöva åka runt mellan olika sjukhus för att få en korrekt lindring och tröst. För dem som vårdas i livets slutskede är närheten till hemmet, anhöriga och vänner av största betydelse. Dessa patienter kan emellertid också råka ut för akuta försämringar eller en helt annan sjukdom som kan kräva ett "tämligen akut" omhändertagande.
Det lilla sjukhuset kan dock aldrig innehålla ett fullständigt utbud av vård för alla olika diagnoser. De svårast sjuka patienterna skall även framöver transporteras till de större sjukhusen i Skåne. Oavsett vilken vård som erbjuds skall den också alltid ges "på lika villkor till alla" och alltid i enlighet med "vetenskap och beprövad erfarenhet".
På Sjukhuset i Simrishamn bedrivs idag "närsjukvård" genom en privat entreprenör. Begreppet "närsjukvård" har funnits sedan 1970-talet men ingen har lyckats ge en definition på vilket innehåll som ligger i begreppet. Vad närsjukvården i Simrishamn skall innehålla finns i ett detaljerat avtal mellan Region Skåne och den privata entreprenören. Vårdavdelning för internmedicinska diagnoser, närakut, rehabilitering, och ett antal specialistmottagningar är några exempel på den vård som skall erbjudas. För den enskilde medborgaren kan delar i avtalet verka komplicerade liksom hur uppföljningen skall ske. Däremot har de flesta medborgare en ganska klar mening om vad man vill få ut av de skattepengar som Region Skåne betalar till entreprenören.
För de patienter som söker akut på sjukhuset liksom för de inneliggande patienterna torde det vara ett absolut krav att vården på sjukhuset har personella och tekniska förutsättningar för omhändertagande av de akuta situationer som kan uppkomma. En "lindrig attack" av kärlkramp kan övergå i en manifest hjärtinfarkt, en "oskyldig allergisk reaktion" kan kulminera i en anafylaktisk chock och "en lätt stroke" kan snabbt förvärras med påverkan på både andning och cirkulation. Det är vid dessa tillfällen - när livet kanske står på spel - som närsjukvården, dess personal och utrustningsnivån sätts på hårda prov.
En brännande fråga är: kan sjukhuset i Simrishamn vara till hjälp när livet står på spel?
Vid plötsligt hjärtstopp - för att ta det mest dramatiska - har Svenska Cardiologföreningen, som utgörs av landets ledande hjärtspecialister, tagit fram följande riktlinjer för åtgärder vid hjärtlungräddning (HLR):
o Larm inom 1 minut
o Start av HLR inom 1 minut
o Defibrillering inom 3 min
o Uppföljning av resultaten
Med dessa tider framgår med all tydlighet att kompetensen måste finnas inne på sjukhuset. Plötsligt hjärtstopp är ett tillstånd som kräver omedelbara insatser. Det måste också finnas rätt utbildad personal och adekvat utrustning för att på ett korrekt sätt genomföra HLR. Trots ett adekvat omhändertagande har tidsfaktorn en avgörande betydelse. Efter bara några minuter leder ett obehandlat hjärtstopp till permanenta skador på hjärnan.
Ett baskrav är att alla patienter som befinner sig på Simrishamns sjukhus ska kunna garanteras en kvalificerad hjärt-lungräddning dygnet runt om ett hjärtstopp inträffar. Alla skall också kunna förvänta sig att personalens kompetens och utrustningen på sjukhuset är minst i den nivå som finns inom ambulanssjukvården. Tryggheten måste bli större dygnet runt för de som befinner sig på sjukhuset.
Då ökar trygghetsfaktorn - den som ger förtroende hos befolkningen på Österlen.