Högkonjunktur för Ystad
Rondo Plast AB i Ystad expanderar och flyttar in i nya större lokaler efter flera år av växtvärk. Enligt företagsledningen är flytten, som beräknas kosta cirka tio miljoner kronor, nödvändig för att säkra företagets utveckling på lång sikt. Flytten och expansionen är ett lokalt exempel på vad som nu händer i hela landet: Det går bra för industrin och allt fler, även långtidsarbetslösa och äldre får jobb. Arbeten åt ungdomar verkar dock fortfarande lysa med sin frånvaro.
Enligt siffror från AMS fortsatte arbetslösheten att sjunka även i december månad, med 4,4 procents arbetslöshet, en procentenhet lägre än vid samma tidpunkt året innan. Glädjande är också att många jobb inte bara skapas i privat sektor, utan också går till allt vidare grupper av arbetssökande. Så har AMS kunnat konstatera att även arbetslösa som varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i upp till två år också hittar arbete. " Nu kan vi se att de personer som har varit borta länge från arbetsmarknaden kommer in. En siffra som har ökat gäller dem som har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i två år eller längre, personer som vi kallar för långtidsinskrivna. Där kan vi se den lägsta siffran på de senaste tio åren", konstaterade biträdande AMS-chefen Lars Sjöström för Dagens Eko under torsdagen.
Enligt AMS beräkningar är uppgången som starkast i den privata sektorn. Transportsektorn, uppdragssektorn, varuhandeln och - som i exemplet Rondo Plast i Ystad visar - även tillverkningsindustrin. "Om vi ser till Polykemi och Rondo för vi räknar gärna ihop företagen så har vi ökat omsättningen med tio procent varje år de senaste tio åren. Varje år har vi också anställt mellan fem och tio personer. Vi tror och hoppas att vi kommer att fortsätta utvecklas i den takten", säger Rondos vd Lars Hugosson till YA.
Signalerna från AMS och det lokala näringslivet tyder på att den jobblösa högkonjunkturen äntligen övergått till en jobbskapande sådan. Det är också en välgörande kontrast till dystra profetior om globalisering och utflyttning av jobb till EU:s nya medlemsstater och Asien.
Det är också en påminnelse om att bara fler jobb inom den privata sektorn kan vidmakthålla välfärdsstaten: den lever trots allt av den tillväxt som skapas genom arbete och företagande.