Ingen fara bli gammal i Ystad
Hur kommer äldreomsorgen att se ut i framtiden? Sannolikt kommer den inte att se likadan ut som idag - och det beror naturligtvis på att vi är alla olika och kraven från medborgarna ändras hela tiden. Om vi tittar bakåt några år förstår vi hur stora skillnaderna är. Kommunen är idag en nästan lika stor vårdgivare som landstinget.
Idag kan man bo kvar i sitt hem nästan hur länge som helst. Man kan få omvårdnad, sjukvård, rehabilitering hemma. Man kan få sjukvård som är så kvalificerad att man kan tillbringa sina sista dagar hemma. Även om man drabbas av en demenssjukdom går det att bo kvar hemma. Vårt demensteam som är en grupp med speciell kunskap om demenssjukdomar garanterar detta.
Anhöriga stöttas kontinuerligt. De gör en enastående insats och får inte bara avlastning utan stöd. Detta erbjuder vi i Anhörigcentrum som startade 2008. Hit kan anhöriga komma för att få stöd och hjälp och träffa andra i samma situation.
Vi har också cirka 290 platser i särskilt boende. Det innebär en lägenhet i ett hus där det bor personer med behov av vård dygnet runt.
För en månad sedan öppnade vi ytterligare 12 platser i Svarte där vi erbjuder vård för dem som lider av en demenssjukdom.
Nästa år kommer ytterligare 10 platser för korttidsvård att tillskapas i Löderup. Här kan man bo i väntan på att kunna komma tillbaka hem eller i väntan på en plats i särskilt boende.
De senaste åren har allt fler röster höjts för att hitta det som fattas mellan att bo kvar i det egna hemmet och att behöva komma till ett särskilt boende.
När hemmet inte längre känns tryggt och säkert utan blir en plats där man känner sig ensam och orolig då önskar man att det fanns något alternativ .
Vi tror att det kommer att behövas fler platser i särskilt boende. Hur många är väldigt svårt att veta men eftersom generationen som är född under 1940 talet är ganska stor måste vi förmoda att det kommer att behövas ytterligare platser.
Vi diskuterar just nu med flera byggföretag om olika lösningar.
@08 Citat:"Vi diskuterar just nu med flera byggföretag om olika lösningar. "
En möjlighet är att några avdelningar med särkskilt boende byggs i ett större hus. Varför måste vi bygga särskilda hus där bara gamla bor?
För att möta behovet av "det som fattas" jobbar vi också med olika byggföretag och fastighetsägare för att hitta bra alternativ. Vi vet att när det har byggts hus som är tillgängliga, med hiss, med större badrum, där trösklarna inte finns och där planlösningen är öppen och ljus då står människor 60 + - 70 + ögonblickligen i kö och husen fylls direkt. Vi har studerat alternativ med en värdinnelösning och hoppas att snart ha något på gång.
Tillsammans med det nyligen genomförda kundvalet i hemtjänsten, 12 nya platser för demenssjuka i Svarte, 10 nya platser för korttidsvård i Löderup, 30 - 40 platser i särskilt boende i ett hus där också andra bor, lägenheter i tillgängligt hus med ev. en värdinna som kan vara en trygg och samlande punkt känner vi i majoriteten att vi är på gång att garantera en god och modern äldreomsorg med ett stort inslag av valfrihet för våra äldre i kommunen.
Ingen behöver vara rädd att bli gammal i vår stad!