Nyheter

Kulturen behöver träff-punker

Nyheter • Publicerad 5 december 2005

Under den första veckan i december så debatteras kulturfrågor i riksdagen och då skall många olika områden inom kulturen diskuteras. Ett levande kulturliv förutsätter mötesplatser där människor kan utöva eget skapande och ta emot kulturyttringar.

Träffpunkter behövs inte bara i regionernas centra utan också väl utspridda över landet och nära människorna. Våra bygdegårdar och andra allmänna samlingslokaler spelar här en stor roll.

För två år sedan kom en samlingslokalsutredning. I denna fanns många goda förslag såsom nya regler för upprustning, demokratiutveckling och kulturutveckling för Sveriges 4000 allmänna samlingslokaler .I utredningen fanns även förslag som skulle stimulera utvecklingen av de ungas kultur med bland annat tankar om att anpassa lokalerna efter ungdomens villkor och behov. Trots att denna utredning fick mycket beröm så väntar vi ännu på att något skall hända. Centerpartiet försöker att i debatten lyfta fram de allmänna samlingslokalernas betydelse och vill ha en uppföljning av utredningsförslagen. Vi vill även öka det statliga anslaget till samlingslokalerna. Bidraget till ombyggnationer och handikappanpassning samt särskilda insatser för ungdomar bör höjas. Skall vi leva upp till målsättningen " Hela Sverige skall leva " så är det dags att regeringen tar tag i de frågor som berör även mindre orter , där samlingslokalerna har en stor betydelse för trivsel och tillväxt.

Lars-Ivar Ericson (c)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.