Lågkonjunktur på väg
Världens börser har sett de värsta nedgångarna sedan terrorattackerna 2001. Amerikanska storbanker går omkull eller socialiseras. Republiken Island står inför konkurshot och EU-länderna tävlar med varandra i fördelaktiga garantier för sparare. Här hemma börjar krisen i kreditmarknaden också att spilla över i det dagliga livet. Varslen i Skåne har ökat betänkligt. Inte minst drabbas ungdomar - här i Ystad och på Österlen liksom i övriga riket. Lågkonjunkturen rycker närmare.
Varslen i Skåne har ökat med en tredjedel på ett år. Till och med augusti hade arbetsförmedlingen i Skåne tagit emot nästan 3000, mot drygt 2200 året innan. Med tanke på att turbulensen på den internationella finansmarknaden under september och oktober knappast lär dämpa utvecklingen är det uppenbart att Sverige går mot bistare tider. Som YA kan berätta på nyhetsplats i dagens tidning, fanns det i går 40 platser att söka på stadens arbetsförmedling. Det är inte mycket, med tanke på att lågkonjunkturen står för dörren och antalet sökande ökar. "I september har vi sett en rejäl ökning av arbetssökande, speciellt unga som har haft sommarjobb får inte sin anställning förlängd i lika stor utsträckning som tidigare år", konstaterar förmedlingens Christine Ekdahl Persson.
I hela landet har antalet varsel ökat från 18 000 de första åtta månaderna 2007 till drygt 30 000 samma period 2008, vilket är en större ökningen än den i Skåne. Orsaken står att finna i att Skåne drabbas lindrigare än resten av landet. Det i sin tur beror på integrationen med den danska arbetsmarknaden. "Vi har sedan Öresundsbrons öppnande kommit den danska arbetsmarknaden närmre. Danska företag rekryterar här och även om också den danska konjunkturen viker har man fortfarande förhållandevis många jobböppningar. Dessutom är omsättningen på arbetskraften betydligt högre än här", konstaterade Thomas Behrens, utredare vid arbetsförmedlingen Skåne, i gårdagens YA.
Den geografiska närheten till Själland kommer alltså skåningarna till del när lågkonjunkturen börjar göra sig kännbar. Allt är heller inte nattsvart - det finns paradoxalt nog branscher som även i framtiden får svårt att finna kvalificerad arbetskraft samtidigt som andra varslar och friställer. För även om naturligtvis även Danmark nu känner av finanskrisen och drabbas av varsel och nerdragningar ger integrationen över Sundet effekter som annars skulle ha uteblivit. Inte bara för att skåningar och själländare kan leta jobb på varandras arbetsmarknader - utan också för att de tillsammans bildar en större helhet än sina delar var för sig. Vilket är hela idén med integration som sådan och som definitivt lär behövas under de kommande svåra år som ligger framför oss.