Annons
Nyheter

Långt från katastrof

Nyheter • Publicerad 30 januari 2007
Kärnkraften har fortfarande mycket att ge.
Kärnkraften har fortfarande mycket att ge.Foto: 

Om man klickar sig in på kärnkraftverket Forsmarks hemsida kan man läsa att "Forsmarks konstruktion garanterar en mycket hög säkerhet. Kontinuerligt satsas stora resurser för att ytterligare förbättra såväl säkerhet som produktionsförmåga."

Detta har visat sig vara en sanning med modifikation. En säkerhetsrapport som sammanställdes i höstas som nyligen blivit känd menar att "en längre tids degradering av företagets säkerhetskultur" har upptäckts.

Annons

Rapporten säger också att säkerheten vid verket varit underordnad växande produktionskrav. I somras snabbstoppades Forsmark 1 efter att ett ställverk drabbats av kortslutning.

Allt detta har lett till omfattande diskussion och massmedial uppmärksamhet. Den stora frågan är förstås om vi kan lita på kärnkraften. Kan vi sätta tillit till dem som ansvarar för säkerheten på våra kärnkraftverk? Eller är det så att de som är motståndare till kärnkraft på grund av dess risker har haft rätt?

Kärnkraft är vanskligt. Det är en av världens renaste energikällor och därför mycket bra ur miljösynpunkt. Men om en olycka inträffar - många minns både Harrisburg och Tjernobyl dagar som denna - kan följderna bli katastrofala.

Det är därför helt oacceptabelt att Forsmark tillåtit och tillåtits mörka om säkerhetsbrister. Sådant får bara inte hända då det både ökar riskerna i verket och minskar tilliten till kärnkraften generellt sett. Det leder i sin tur i värsta fall till ökad kol- och oljeförbrukning.

Sverige är ett el-slukande land. Tunga industrier och oftast väldigt kalla och mörka vintrar är orsaken. Och det finns inte så mycket miljövänliga alternativ till kärnkraft - vatten och vind finns, men ger inte på långa vägar så mycket el som vi behöver. Solkraft kan möjligtvis vara en framgångssaga i andra delar av vårt klot, men här är den av naturlig solbrist inte ett storskaligt alternativ.

Det kommer med stor sannolikhet att finnas energikällor som är miljömässigt och produktivt bättre än kärnkraft i framtiden. Men där är vi inte ännu och därför är säkerheten på våra kärnkraftverk otroligt viktig.

Forsmark har varit ganska långt från en katastrof. På en sjugradig riskskala har Forsmark som mest nått andra varningsstadiet. Vilket förstås inte är i närheten av en härdsmälta.

Problemet är dock att även dessa tillbud skapar osäkerhet kring om andra kärnkraftsverk också har problem som inte kommer allmänheten till kännedom.

Olja, kol och andra icke-förnyelsebara energikällor skadar vår jord. Klimatförändringarna börjar för de allra flesta bli uppenbara - och för att framtiden inte ska bli än mörkare bör säkerheten på landets och Europas kärnkraftsverk alltid sättas före produktionen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons