Annons
Nyheter

Maktsugna mot fundisar

Nyheter • Publicerad 10 maj 2005

Flickor ska kunna döpas till Nisse och cirkusdjur ska förbjudas. Se där två av de reformer miljöpartiets kongress enades om under helgen. Andra tokiga beslut fast på högre nivå, var att miljöpartiet även i fortsättningen ska förespråka en räntefri ekonomi och medborgarlönens införande. Men det som Kristihimmelsfärdshelgens kongress i Gävle kommer att bli ihågkommen för är miljöpartiets oförmåga att bestämma sig för vilken fot partiet ska stå på.

Å ena sidan finns partiledning och riksdagsledamöter, som befinner sig mycket nära, för att inte säga mitt i, maktens centrum.

Annons

De har ett ytterst effektivt samarbete med Göran Perssons regering och trådar långt in i departementen.

Å andra sidan finns en stor skara gräsrötter som är mindre roade av att partiet satt sig i knäet på en tillväxtorienterad socialdemokrati.

Mest ilskna av dessa är de så kallade fundisarna, fundamentalisterna. De vill återföra partiet till ursprunget, den starka gröna rörelsen bort från det moderna förbrukarsamhället.

Den som kommer ihåg miljöboomen, återvinningsvurmen och miljöpartiets enorma framgångar på 80-talet kan lätt återkalla stämningen från då.

Det var återgången till en sund miljövänlig livsstil som var inne. Säldöd, försurning och ozonlager var på varje politikers tunga. Miljöpartiet var nytt, fräscht och spännande.

I dag känns partiet mest som dels gammalmodigt dogmatiskt (bland fundisarna), dels förblindat av makten och mycket anpassat till det etablissemang miljöpartisterna tyckte så illa om på 80-talet.

Att regeringens samarbete med miljöpartiet inte heller uppskattas av alla socialdemokrater blev uppenbart i lördags, då 61 socialdemokratiska kommunalråd protesterade på Dagens Nyheters debattsida.

Kommunalråden vände sig främst mot att regeringen låtit sin energipolitik glida iväg allt för mycket åt miljöpartihåll.

Att man fortfarande håller fast vid avvecklingen av kärnkraften är en eftergift åt miljöpartiet som landet inte mår bra av, menar dessa socialdemokrater.

Det är lätt att instämma. Att miljöpartiet till varje pris ska lägga ned Sveriges kärnkraftsreaktorer kommer att få en ökad användning av fossila bränslen som en ofrånkomlig följd.

Annons

Det är knappast miljövänligt, men för miljöpartiet skulle det kosta mer att behålla någon reaktor än att modernisera sin syn på kärnkraften, som numer är en både säker och ren energikälla.

Att klyftan mellan de regeringssugna etablissemangspartisterna och gräsrotsfundisarna är stor och växande visade inte minst kongressbeslutet om EU.

Partiledningen ville mjuka upp EU-motståndet och göra det mindre dogmatiskt. Detta avslogs av kongressen, som vill hålla fast vid den starka EU-skepticism som alltid präglat partiet.

Visst kan miljöpartisterna ha en chans att regera tillsammans med Göran Persson, i ett läge där socialdemokraterna går starkt skadskjutna ur nästa val och tvingas till en koalitionsregering. Men detta skulle knappast gillas av fundisarna. Den bas miljöpartiet behöver för att existera skulle krympa allt mer. Makten korrumperar, heter det ju.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons