Nyheter

Medvind i kärnfrågan

Allt fler svenskar blir allt mer positiva till kärnkraften.Snart tjugotvå år efter folkomröstningen är allt färre för den avveckling som egentligen skulle vara genomförd fullt ut om åtta år, alltså 2010.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2002

En undersökning som Sifo gjort åt TT visar att andelen som vill behålla kärnkraften är nästan lika många som de som vill avveckla den. Resultatet av 1 000 telefonintervjuer som Sifo gjort den 28-31 januari visar att 44 procent av de tillfrågade är emot fortsatt avveckling. En svag övervikt, 46 procent, är för. 11 procent är tveksamma. Skillnaderna är dock stora mellan könen. 53 procent av kvinnorna är för avveckling men bara 31 procent är emot. Däremot vill 57 procent av männen inte fortsätta avvecklingen, men 38 procent vill det. ?Kärnkraften har förlorat sin politiska laddning, den kommer väldigt långt ned på väljarnas dagordning?, sade professorn i statsvetenskap Sören Holmberg i en kommentar till TT. Statsminister Göran Persson låter vill dock inte låta sig påverkas av den allt mer positiva kärnkraftsopinionen, även om han i går uppgav sig ha viss förståelse för den. ?Men jag böjer mig inte för den, för jag vet att skulle det hända någonting i något kärnkraftverk i vår närhet så kommer det att ställas krav på mycket snabbt och resolut agerande och då får vi väldiga skador på hela vårt samhälle?, sade statsministern. Folkomröstningen 1980 tillkom efter incidenten i den amerikanska kärnreaktorn i Three Mile Island i slutet av 1970-talet. Olof Palme och socialdemokraterna, som tidigare varit emot ett referendum, ändrade ståndpunkt efter den allvarliga, men trots allt mycket begränsade, incidenten. Katastrofen i Tjernobyl 1986 var för många det slutgiltiga beviset att kärnkraften var farlig och i grunden omöjlig att kontrollera. Sverige har dessbättre aldrig drabbats av några allvarliga incidenter och kärnreaktorerna i Sverige har en mycket hög säkerhetsnivå. Det allvarligaste tillbudet hittills är den läckande försändelse som skickades från Studsvik till USA i förra månaden. Händelsen har egentligen heller inget med den energialstrande kärnkraften att göra. Behållaren innehöll material som används till röntgenutrustning ? alltså en verksamhet som inte berörs av en eventuell kärnkraftsavveckling. Kärnkraften står för en mycket stor del av elproduktionen i vårt land. Den ersatte efter hand under 1970-talet en stor mängd oljedrivna kraftverk och har således lett till en drastisk minskning av svavelutsläpp och andra föroreningar. Vad som skall komma efter den dagen de elva svenska kärnreaktorerna är antingen uttjänade eller förbjudna står skrivet i stjärnorna. Visionen om vind-, sol- och bioenergi har förblivit just en vision. Allt fler börjar inse att det fortfarande, så många år efter folkomröstningen, inte finns några ekonomiskt och praktiskt hållbara alternativ till den trots allt välfungerande och rena atomkraften. Undra på att det därför börjar synas också i opinionssiffrorna.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.