Nyheter

Miljöteknik blir svensk exportvara

Nyheter • Publicerad 7 juni 2007

På debattsidan den 2 juni fortsätter ifrågasättandet av den globala uppvärmningen. Det ser ut som om det är miljöpartiet som står bakom all forskning och alla politiska beslut om klimatet. Ja, miljöpartiet var tidigt ute med varningarna om att vår användning av fossila bränslen leder till en global uppvärmning, som kan få katastrofala följder.

Miljöpartiet är det parti som i alla opinionsundersökningar har störst trovärdighet när det gäller klimatpolitiken. Men nu är det faktiskt inte bara miljöpartiet utan även övriga riksdagspartier, den svenska regeringen, EU och FN som står bakom dagens klimatpolitik, och jag tror inte att alla dessa har en "totalitär miljöstat" som mål, som en av rubrikerna påstod.

Att träta om forskarnas trovärdighet i all oändlighet leder ingen vart, för det går ju alltid att hitta för och emot i forskarvärlden, i synnerhet på ett så komplicerat område som klimatet. Man får försöka se till helheten i stället.

Att vi i fredagens tidning får läsa att USA lägger fram en klimatstrategi för att minska utsläppen ser jag som ytterligare bevis för allvaret i klimatfrågan.

Klimatforskning pågår hela tiden, och i en artikel från PNAS, ett amerikanskt forskningsinstitut, skriver man att utsläppen av koldioxid i världen har ökat snabbare i början av 2000-talet än under 1990-talet. Det är en kraftigare acceleration än i det värsta scenario som FN:s klimatpanel har målat upp. De första fem åren på 2000-talet ökade koldioxidutsläppen i världen med i snitt mer än tre procent om året, under 1990-talet var ökningen bara 1 procent per år. Det säger oss att världen inte har tid på sig att vänta med åtgärder.

De globala koldioxidutsläppen måste minska med mellan 50 och 85 procent fram till år 2050, om vi ska ha en chans att nå EU:s mål som är att temperaturen inte ska öka med mer än två grader, säger Christian Azar, professor vid Chalmers.

Förstår vi hur mycket detta kräver av oss? Miljötekniken måste fortsätta utvecklas, och här ligger Sverige långt framme. Miljöteknik kan bli en stor exportvara för oss. Men det går inte med bara miljöteknik. Vi måste också ändra på mycket i vår nuvarande livsstil. Att i alla lägen spara energi måste bli naturligt för oss, och transporter och resande måste minskas. Detta tycks Jan-Erik Otterstedt hålla med om, vilket gläder mig. Även Anders Willinger säger att vi ska vara rädda om miljön. Egentligen är det ju det som är huvudsaken.

Siv Bildtsén

miljöpartiet, Simrishamn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.