Annons
Nyheter

Nej, fler lever inte på bidrag

Statistik är besvärligt. Häromveckan löd en rubrik på TV4:s hemsida: ”Fler lever på bidrag”. Samma rubrik hade SvD.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014

SVT:s hemsida meddelade att bidragsberoendet visserligen minskade i norr, men att det ökade i resten av landet.

Nyheten kom från SCB, som i ett pressmeddelande sagt att antalet personer som försörjs med sociala ersättningar och bidrag ökat med 2,5 procent förra året jämfört med året innan. SCB:s rubrik ”Antal bidragsförsörjda ökar” var uppenbarligen dramatisk nog för medierna att hänga på.

Annons

Men den som inte bara läste rubriken utan även tittade på den graf som SCB bifogade, fick en annan bild. Den visar att antalet personer som fick sociala ersättningar och bidrag steg kraftigt under början av 1990-talet men att det sedan dess blivit allt färre som får bidrag. Den mindre ökning mellan de senaste åren bör sättas i relation till det.

För tjugo år sedan hade 22,7 procent av befolkningen bidrag. Förra året var det 14,7 procent. I Skåne var siffran något högre: 15,7 procent.

Antalet svenskar som fick sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) fortsatte minska under 2013 och är på den lägsta nivån sedan mätningarna började 1990.

Antalet som får sjukpenning har däremot ökat för tredje året i rad, efter att ha sjunkit fram till 2011. Det är självklart inte bra. Målet måste vara att människor känner sig friska och gå till jobbet. Men att allt skulle vara eländigt är falskt.

De rödgröna gör sitt bästa för att få väljarna att tro att folk far illa här i Sverige – och medierna tycks springa deras ärenden – men det är inte sant. Med tanke på att vi under Alliansens tid vid makten fått 137 000 nya invånare som kommit direkt från akuta svårigheter och som det kan ta ett tag att få in på arbetsmarknaden, står det faktiskt riktigt bra till.

Men en sådan nyhet blir inte till lika flammande rubriker.

Mattias Karlsson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons