Nya moderater med gamla idéer
Allmännyttan verkar vara en nagel i ögat på moderaterna. Men att vilja välja att bo i hyresrätt är också valfrihet trots allt, skriver Lasse Wollin, ordförande (s) i Ystadbostäder.
Undertecknad ställde en enkel fråga i kommunfullmäktige om en eventuell utförsäljning av Ystadbostäder. Thomas Lantz (m) valde att dementera ett påstående om att han hade uttalat detta. Men något riktigt klart svar uteblev. Men visst skulle det kännas konstigt om centerpartiet som så ofta har värnat om hyresrätter och SPI med många äldre medlemmar som bor och vill bo kvar i sina lägenheter skulle stå bakom en eventuell utförsäljning i Ystad.
Att känna farhågor är inte svårt när man ser det som sker runt omkring i landet. Med moderaterna och kristdemokraterna i främsta ledet så sker "den största nedmonteringen av bostadsfinansieringen i modern tid". Dessutom säljs massvis av hyresrätter ut för att ombildas till bostadsrätter. Ibland sker detta till ett pris som motsvarar sextio procent av marknadsvärdet. Därmed blir det fritt fram att föra över skattemedel som skulle ha använts för att alla skall få rätt till en bostad och att välja den boendeform som passar just deras livssituation. Det som sker nu i landet är inget annat än ett raserande av valfriheten. Valfrihet är ett ord som moderaterna använder när det passar deras syften.
Thomas Lantz (m) hade också gjort några andra uttalanden om att "Ystadbostäder måste stå på egna ben, några av husen kommer att säljas".
Nu är det så att Ystadbostäder står på egna ben ekonomiskt, men ingår i koncernen och belastar inte kommunen utan tvärtom. Koncernen kan använda sig av de resultat som bolaget gör. Det finns en möjlighet till utdelning och det betalas en borgensavgift. Bolaget följer den finanspolicy som finns och har därmed sina medel placerade på koncernkontot.
Sen kan vän av ordning fråga sig vilka hus som Thomas Lantz (m) vill sälja, är det inom ett visst område? gissningsvis kanske i Ystads innerstadskärna. Borde det inte vara styrelsen eller kommunfullmäktige som avgör detta i så fall?
Enligt uppgift så har han också sagt att "ett principbeslut skall fattas hos kommunfullmäktige, men därefter skall bolaget stå på egna ben". Jag är inte säker på om han dementerade detta i kommunfullmäktige, men annars kan man undra vad han menar. Skall Ystadbostäder brytas ut ur koncernen, eller…?
Jag inte är förvånad av angreppen från moderaterna, eftersom allmännyttan är en nagel i ögat på dem. Enligt moderaterna som alltid vet bäst, vill alla äga sin bostad. Människor som tycker att det är valfrihet att kunna välja, ingår inte i den "nya moderata strategin".