Nyheter

Nygammal dragning av väg nio

Nyheter • Publicerad 22 september 2009

ººHur skall Dragongatan kunna avlastas? Och hur skall Österleden/Sandskogsvägen få minskad trafik? Ystads kommuns aktuella förslag om Dragongatans framtid är i stort sett en upprepning av vad som framfördes för ett par år sedan och då väckte kraftiga protester. Det har inte blivit bättre sedan dess utan snarare tvärtom. En tunnel, en gigantisk kulvert på undanröjd mark öster om regementet.

Visst finns det tunnlar i svenska småstäder, men de är i regel korta och sprängda genom berg för att kunna koppla samman en ny stadsdel med den gamla stadskärnan. Storstäder gräver trafiktunnlar på grund av markbrist eller för att parera en bergochdalbanetopografi. Ofta har man ytterligare en trafikled ovanpå i dagsljuset. Men här i Ystad?

Att spoliera natur- och turisttillgången Sandskogen med avgaser, koncentrerade från tunnelns ventilationsöppningar? Är det de styrandes mening att degradera turistmagneten Ystad? Det räcker inte bara med korsvirkesromantik och Ystadsbuktens gyllene båge. Framtidens turister kräver frisk luft och största möjliga tystnad. De som kan far redan till fjälls eller sätter segel. Förutom turisterna kommer också allt fler Ystadbor med ökade krav på lägre bullernivåer allt eftersom insikten om risken för hörselskador växer. Trafik skapar bullermattor som på sikt trubbar av hörselorganen.

Dragongatan och Sandskogsvägen kan avlastas genom att återuppväcka tanken på en ny led mellan Kristianstadrondellen och Kabusakorset. Utgående från Ystad, riktning österut och norr om sankmarkerna, tangerande ett växande Bredasten, över Nybroån, vidare mot öster längs Militärvägen med golffältet och YGK:s maskinhall på sydsidan, för att så småningom gå samman med Tingshögsvägen före Kabusakorset. Detta bör bli den nya dragningen av väg 9. En investering för framtiden av bestående värde. Österlenpendlare skulle bli tacksamma över att slippa ta sig genom en av Sveriges längsta badorter och att trängas med långtradarna på Dragongatan. Sandskogs- och Nybrovägarna förvandlas till lokalgator med lämpliga hastighetsbegränsningar. Trafikbullret minskar.

Jag tror inte på Ystad som stor framtida färjestad. Både Trelleborg och Malmö vässar konkurrensen och får med bättre läge det statliga stödet. Det föreligger en stor risk för att Ystads skattebetalare kommer att få amortera av sin hamnutvidgning då intäktsoptimismen varit orealistisk.

Kerstin BrattYstad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.