Nyheter

Nyttan av en skandal

Sune Rudnerts retrospektiv i Tomelilla Konsthall har dragit rekordpublik. 3 200 personer har hittills besökt den uppmärksammade utställningen. Hundratals människor har besökt hallen varje dag för att själva bilda sig en uppfattning om de förment pornografiska motiven.
Nyheter • Publicerad 3 april 2002

Föremålen för de upprörda känslorna - alltså Sune Rudnerts tavlor - har dessutom sålt bra och konstnären själv är nöjd över uppmärksamheten. "Visst är det roligt att så många besökt utställningen, men det har varit en chockartad upplevelse", berättar han för YA på nyhetsplats i dag. Men han är också förbittrad över det valhänta agerandet från konsthallens sida och har nu vänt sig till en jurist. Bland annat är Rudnert irriterad över en bild föreställande en prostituerad kvinna som hängts upp i entrén till konsthallen. "Jag förstår inte vad detta med mina bilder att göra? Det är avtalsbrott att hänga upp den här tavlan på min utställning, vilket jag också påpekat", berättar Rudnert för YA. Han har också skriva brev till kommunstyrelsen och klagat på hur hans utställning blivit skött och hur han blivit behandlad av de ansvariga. Det lär säkerligen dröja innan Tomelilla lyckas få en utställare som lyckas locka så många på så kort tid. Och det kanske är tur. Konsthallens ledning och dess konstråd lär nog se över rutinerna för hur man i framtiden beställer och arrangerar sina utställningar. Därav kanske det kan komma något positivt ut av den sorglustiga affären. Att ställa ut konst och bjuda in allmänheten att beskåda den är trots allt en medveten handling som det åtminstone borde finnas en formulerad tanke bakom. I Tomelillas fall verkar den ena handen inte riktigt ha vetat vad den andra gjort. Man kan också undra vad konsthallens konstråd haft för funktion eftersom det först godkänt och sedan försökt stoppa utställningen. Det är förmodligen inte alltför vågat att förutspå att kulturnämnden i Tomellilla får se över rutinerna för konsthallens verksamhet. Kulturlivet i Tomelilla och på Österlen har dock knappast lidit någon skada av denna lilla skandalartade succé. Sällan har väl allmänheten engagerat sig i en utställning och diskuterat den så livligt som under den gångna veckan. På lite längre sikt - när stridsdammet lagt sig och de inblandade lagt det hela bakom sig - kanske det hela trots allt därför kan sägas ha haft något gott med sig. För konst ska ju ses och diskuteras. Också i Tomelilla.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.