Politiskt ansvar
Den 18 december 2001 avvisas två personer från Sverige till Egypten. Avvisning av personer som inte får uppehållstillstånd sker regelbundet och denna avvisning verkade från början inte skilja sig från de andra. Men TV 4:s reportrar från dokumentärredaktionen Kalla fakta gav sig inte – något verkade vara mycket skumt i just detta fall. Historien kan sammanfattas så här: de terroristmisstänkta Ahmed Agiza och Mohammad El Zary ville stanna i Sverige. Migrationsverket bad regeringen om ett beslut och de kom fram till att de skulle avvisas.
Samma eftermiddag hämtades männen, fördes till Bromma flygplats och flögs till Kairo i ett amerikanskt plan med personal från underrättelsetjänsten CIA. I Egypten släpptes så småningom El Zary. Agiza dömdes till 15 års fängelse.
I måndags fick de tre reportrarna Publicistklubbens stora pris 2005 för avslöjandet – vilket de väl har förtjänat.
Reaktionerna på att amerikanska underrättelsetjänsten transporterar människor från svenskt territorium var efter avslöjandet förvånansvärt bleka och tysta.
Det kan bero på att dåvarande utrikesminister Anna Lindh var tillfälligt ansvarig för denna typ av ärenden i regeringen (som hon fått ärva av Maj-Inger Klingvall och som sedan gick till Jan O Karlsson). Och det är svårt att ställa henne till svars för detta – och ingen vill heller svärta ner hennes minne, vilket är fullt förståeligt. Men problemet är att statsminister Göran Persson och hans regeringskamrater i egenskap av justitieminister Thomas Bodström med flera gömmer sig bakom mordet på Anna Lindh i just denna fråga.
Det är fegt och svärtar hennes namn mer än om de faktiskt tog de fulla konsekvenserna av sitt handlande. Säkerhetspolisen, Säpo, skulle inte genomföra en sådan här aktion utan justitieministerns goda minne. Thomas Bodström har garanterat blivit informerad om varje led av utvisningen. Göran Persson är och var under tiden för utvisningen regeringschef och är den ytterst ansvariga för hela regeringens agerande.
Nästa vecka ska bland andra justitieministern utfrågas av Konstitutionsutskottet, KU. Utskottet ska också träffa tjänstemän från Säpo och från regeringskansliet.
I skrivande stund är inte alla delar färdiga, bland annat vet man ännu inte om KU kommer att anordna dessa utfrågningar offentligt eller om de klassar det som en säkerhetsrisk. Exakt vilka som kommer att utfrågas är heller inte helt klart.
Men de folkvalda som sitter i KU måste ordentligt bena ut hur detta kunde hända i ett land som säger sig värna om de mänskliga rättigheterna – och utkräva det rättmätiga politiska ansvaret. (LNB)