Annons
Nyheter

Rädda Barbie undan sprutorna

En drog som kallas ”Barbie-drogen” cirkulerar just nu i Sverige.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014

Unga tjejer och killar tar sprutor för att bli bruna, smala och få ökad sexlust. På internet sprids bilder av kraftigt solbrända tjejer med putande läppar.

Läkemedelsverket har under flera år varnat för drogen. Biverkningar som yrsel, illamående och fläckar på huden känner man till; långtidseffekten är ännu okänd. Giftinformationscentralen har i sommar fått in allt fler samtal om biverkningar enligt Ekot och i sommar har Läkemedelsverket polisanmält flera sajter på nätet som säljer drogen.

Annons

Men frågan är om det verkligen hjälper att bota symptomen på den djupare sjukdomen, nämligen det usla självförtroendet, som sprider sig. Det är inte en för tillfället populär drog som bör förbjudas. I stället bör samhället – vi allihopa – göra en kraftinsats för att ge våra barn en känsla av att vara värdefulla. Om de lär sig se hur fantastiska de är behövs inga sprutor för att försköna sitt yttre på konstgjord, kemisk väg.

Ett förbud skapar enbart ett tomrum. Vuxna myndighetspersoner tror att de gör nytta, men de ungas törst efter självkänslan kvarstår.

Pressen är hård på de unga idag. På sociala medier retuscherar många sina bilder tills de ser ut som perfekta fotomodeller. Det tävlas om vem som checkar in på de bästa resmålen, tränar mest eller har flest vänner. När jag växte upp kunde man vara nördig och sakna kompisar i tysthet; idag lever man på en scen.

Drömmen om att bli vacker (enligt samhällets normer) genom att kvickt ta ett mirakelpiller finns hos många. Vem vill inte slippa timmarna på gymmet? Vem vill inte kunna äta chokladglass till lunch? Därav lockelsen i rubriker av typen ”tappa fem kilo på en eftermiddag” eller ”få platt mage utan ansträngning”.

I spåren följer plastikoperationer och överskridna kreditkort då man försökt shoppa sig till högre status. Aggressioner som konsekvens av att man velat dopa sig till muskler. Stress och koncentrationssvårigheter för dem som ständigt jämför sig med andras förskönade liv på Instagram.

Myndigheter tar i med hårdhandskarna med att polisanmäla, men det kommer dessvärre inte att göra något åt det grundläggande problemet. Man tar bort Barbie-drogen, men ersätter den inte med en dos: ”du duger som du är”.

Det är i grunden ingen politisk uppgift att förstora och peppa unga själar, utan allas vårt uppdrag. Politiken har snarare, i sin strävan efter att hjälpa, rädda och rycka in, till och med bestulit svenskarna på känslan av att kunna själv. Den enskilde har förlorat sin egen kraft. Sin makalösa förmåga. Jante hjälper dessutom till, lägger locket på ambitioner. På självkänslan.

Det är dags att rätta till det nu. Vi behöver se varandra, särskilt de unga. Se deras styrkor, deras gåvor och talanger. Hylla dem. Uppmuntra dem.

Börja idag. Ge någon en komplimang, till exempel. Det är en liten harmlös drog, men nog så berusande.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons