Annons
Nyheter

Rök utan eld

Fler än varannan femtonåring i Ystad har prövat på att röka. Dessbättre uppger färre än var tjugonde att de röker varje dag. Det hindrar inte att vuxenvärlden måste se upp med de yngres tobaksvanor..
Nyheter • Publicerad 18 mars 2003

Som YA kunde berätta i fredags visar en undersökning som eleverna själva gjort på Västervångsskolan att mer än hälften av åttondeklassarna har prövat rökning. Även om så få som fyra procent uppgav att de rökte regelbundet, tror lärarna på skolan att rökarna blir fler i nästa årskurs. Resultatet har därför föranlett skolan att undersöka tobaksvanorna även bland sjunde- och niondeklassarna. Enkäten visade också att 83 procent av eleverna i de tre åttondeklasserna någon gång prövat alkohol. Två procent av de tillfrågade avslöjade att de drack någon form av alkoholhaltiga drycker regelbundet. "Men frågan var inte så utformad att vi kan se om det är lättöl, cider eller något med ännu högre alkoholhalt som de testat", förtydligade skolans SO-lärare Kristina Tull, som initierat undersökningen. Samma undersökning konstaterade - som väl är - att endast en enda elev i årskursen prövat någon form av narkotika. Bruket - eller missbruket om man så vill - av tobak är dock lagligt för den som fyllt 18 år. Att rökning ändå orsakar mångdubbelt större skador och sjukdomar än narkotika kan därför med rätta tyckas vara paradoxalt. Rökning och dryckesvanor är naturligtvis beroende på en mängd faktorer. Hemförhållanden spelar en stor roll för om missbruk ska fortplanta sig till nästa generation. Men även kamrattryck, tillgänglighet och omgivningens värderingar spelar in. Det samma gör också ungdomars inneboende nyfikenhet och strävan att pröva gränser. "När jag var tonåring så var frågan om jag skulle pröva. Nu är det istället när", påpekade Kristina Tull för YA i fredags. Påståendet kan tyckas en smula uppgivet - men realistiskt. Förbud och stränga straff har till exempel inte den preventiva effekt på bruket av narkotika lagstiftarna hoppats på. Även om samhället kraftigt måste markera sitt ogillande mot destruktiva droger går det inte att lagstifta bort de sociala och beteendemässiga faktorer som leder till missbruk. Generation efter generation skolungdomar utsätts för såväl skräckpropaganda som mer sakligt utformad information om tobakens skadeverkningar. Ändå sker en attitydförändring någon gång i högstadiet då många unga blir lockade att ta sina första bloss. Det lär inga förbud i världen hindra. Dock kan vuxenvärlden göra mer för att de första blossen också blir de sista. Så länge så många vuxna i omgivningen röker innebär det en tyst acceptans från samhällets sida att rökning - trots allt tal om motsatsen - faktiskt är ok. En rökfri ung generationen finns inte förrän vi får en rökfriare äldre generation. Ingen rök utan eld.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons