Nyheter

Säg JA! till bilen i Ystad

Ska Ystad överleva som handelsstad behövs en stadsplanering som välkomnar bilburna shoppare.
Nyheter • Publicerad 11 april 2014
Låt det vara hjulafton året runt.
Låt det vara hjulafton året runt.Foto: 

Det finns skräckupplevelser. Och så finns Emporia. Vissa av oss har ett sådant förhållande till shopping. Att befinna sig i ett köpcentrum alstrar ångest och utlöser flyktbeteende för dylika människotyper. Inhandlandet av kläder är mer tandläkarstol än musikal. Det rör sig för denna typ av personlighet just om kläder och inte om Acne eller Filippa K, precis som det för andra personligheter handlar om bilar och inte om BMW eller Audi. Då ska också inköpen – när de väl inträffar – avhandlas snabbt, effektivt och gärna med en hjälpande hand som med säkerhet talar om att det där passar dig utmärkt.

Bor man då i Ystad eller i dess närhet är det alldeles utmärkt att förlägga sina ärenden till citykärnan. Hur tar man sig dit? Ja, bilen är det huvudsakliga alternativet för den som bor en bit utanför stan. Det är ju rätt många som gör det. Bilen är nämligen överlägset praktisk på landet eller på nästan-landet.

Trängsel och avgaser är dumt. Men Ystad är ingen storstad. Däremot är det en stad vars handelsnäring är beroende av tillströmning utifrån.

När andra städer stänger ute bilen eller hän- visar bilister till de stora köpområdena har Ystad en möjlighet att göra tvärtom. Handlarna i centrum måste ha tillgängligheten som konkurrensmedel, något som blivit allt mer uppenbart med tiden. Motas bilen i porten kommer trafiken att flyta vidare förbi den lilla staden, mot handelskomplexen i den stora stadens ytterkant.

Det betyder att fler lättillgängliga parkeringar måste skapas. Gärna med två avgiftsfria timmar för att inte skrämma iväg besökarna men samtidigt skapa rörelse.

Hur gör man det i en stad där stadens historiska kärna samtidigt är det som lockar? Bilarna får då hållas på lagom avstånd. Men på centrumnära gator går det utmärkt att skapa snedställda parkeringsytor som i kombination med växtlighet erbjuder för handeln attraktiva parkeringsplatser utan att det förfular omgivningen.

Miljöfrågan går inte att komma undan när man talar om bilar. Och visst finns de baksidorna. Men bilen håller också på att förändras. Dess miljöbelastning minskar i takt med teknisk utveckling inriktad på att få bort utsläppen. Det kan i en nära framtid betyda parkeringar med laddstolpar när hybrid- och elbilar blir ett verkligt alternativ för allt fler. Säkerhetsrisken minskar när mer teknik byggs in i bilen och förarens misstag blir mindre avgörande, även för omgivningen. Den självkörande bilen är inte längre en utopi.

Om 20 år kommer bilparken att se helt annorlunda ut och det måste även stadsplanerare ta hänsyn till.

En stad måste växla tempo , allt kan inte vara stenbelagda gågator. Den måste också byggas för att välkomna bilburna besökare. Annars finns risken att även de som vill göra shoppingplågan så kort som möjligt väljer att köra vidare till skräcktemplet Emporia.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.