Säkerhet är kärnfrågan
Landsorganisationen, LO, öppnade under torsdagen för mer kärnkraft, i en rapport om energin och välfärden. Orsaken sägs vara omsorgen om svenska arbetstillfällen. Utspelet kom samma dag som den internationella atomenergiorganisationen IAEA inledde en förberedande studie av säkerheten i svensk kärnkraft. Därmed sattes fingret på två viktiga punkter som ligger till grund för kärnkraftens fortlevnad: Kärnkraftsproducerad el är grundläggande för välfärden. Men bara under förutsättning att säkerheten tas på allra största allvar.
LO-rapporten tar fasta i att jobb och välfärd är beroende av tillgång till billig energi. "Vår ingång är att vi måste ha en elproduktion som garanterar jobben och välfärdsutvecklingen. Hur mixen ska se ut i den produktionen det tycker inte vi är vår uppgift att tydliggöra", sade LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson till Ekot.
Det är inte svårt att hålla med - men det hade varit klargörande om organisationen hade stått för ett tydligare ställningstagande. För det handlar inte om att man är för fler kärnkraftsverk, men för en utbyggnad av de redan existerandes kapacitet.
Därmed innebär den nya LO-linjen inte att det grundläggande problemet med svensk energipolitik undanröjs: att tillgången på el begränsa och inte tillåts att växa så mycket som den faktiskt kan, samtidigt som efterfrågan hela tiden stiger.
Förtroendet för svensk kärnkraft har också fått en rejäl knäck efter flera incidenter förra året. Säkerhetssystem har visat sig undermåliga och attityden bland tekniker och personal har inte visat sig hålla den höga standard som borde varit självklar. "I Forsmarks fall har det ju konstaterats att man har haft en något sämre skärpa i säkerhetsarbetet, det vill säga en attitydfråga", sade Jan Edberg, kärnkraftsverkets nye vd till Ekot i går inför IAEA:s förväntade besök.
Att säkerheten i svensk kärnkraft nu blir grundligt genomgången av utomstående experter är därför välkommet. Svensk kärnkraft är säker, eller kan åtminstone vara det förutsatt att optimalt säkerhetstänkande genomsyrar hela dess organisation. Även om inga av de rapporterade incidenterna - som väl är - handlat om omedelbart förestående risk för haveri, har oförsvarlig slapphet och märkliga överseenden lagts i dagen. Det är dock också viktigt i sammanhanget att påminna om att rigorösa säkerhetskrav i sig leder till "incidenter". Reaktorer snabbstoppas trots allt just för att undvika att någonting händer.