Annons
Nyheter

Samhällsbyggnad modell Simrishamn

Nyheter • Publicerad 27 mars 2007
Insinuanta frågor från kommunrevisionen.
Insinuanta frågor från kommunrevisionen.Foto: 

Kommunfullmäktige i Simrishamn beslutade i december att småbåtshamnen i staden ska förbli i kommunal regi under 2007.

Trots detta har ett avtal som bland annat omfattar försäljning av fiskeredskap och bränsle till fritidsfisket, så kallad trolling, slutits mellan Skillinge Marin och kommunen. Arrendet sattes på 300 000 kronor per år, men kommunen åtog sig också att för halva den summan uppdra åt företaget att "utveckla hamnen". Men eftersom beslutet fattades i strid med kommunfullmäktiges uttalade vilja, revs det upp vid måndagens fullmäktigesammanträde.

Annons

Det hör dock till saken att fullmäktige - inte helt oväntat - under den påföljande debatten avstod från att utkräva ansvar för det inträffade. "Ansvarsfrågan får prövas i annan ordning" fastslog kommunstyrelsens ordförande Christer Akej (m). Vad denna ordning innebär är hittills oklart. Men det finns prejudikat: När kommunrevisionen förra våren tvingades konstatera att man inte kunde rekommendera ansvarsfrihet för tekniska nämnden, rann detta ut i sanden. Så med tanke på att en nämndsordförande som slarvat bort omkring sex miljoner skattekronor ur tekniska nämndens budget lugnt kan sitta kvar, lär Ulf Johansson i samhällsbyggnadsnämnden inte behöva frukta för sitt uppdrag. Såvida han inte av anständighetsskäl och omsorg av den egna integriteten tar sin mats ur skolan självmant och tackar för sig, förstås.

Nu är förvisso ett klantigt avtal egenmäktigt sanktionerat av en enskild nämndsordförande i strid med tidigare fullmäktigebeslut kanske inte slutet på kommunal verksamhet som vi känner den. Men otydligheten, det glidande ansvaret och de suddiga beslutsvägarna faller in i ett mönster som tyvärr allt för ofta förknippas med lokalpolitik i Österlens pärla. Vi har redan berört debaclet med tekniska nämnden. Att ordförande och nämnd slapp prickning visade tydligt att makten i kommunen ingalunda ligger enbart hos kommunalråd eller ens kommunfullmäktige. Den krystade och tillfälliga omorganisation som blev följden hade den omisskännliga doften av en uppgörelse fattad i slutna rum. Men i det aktuella fallet med Skillinge Marins uppdrag är beslutstillfället inte ens identifierbart. Därför vill också kommunrevisionen bli upplyst på en punkt: Den 21 januari företogs en resa till Göteborg. Med på trippen var, förutom ledande politiker och tjänstemän, även representanter för Skillinge Marin. Målet för resan var företaget Volvo Penta, som uttryckt stort intresse för att utöka sin verksamhet i staden. Bara ett par veckor efter resan till Göteborg, fattades det nu famösa beslutet att låta Skillinge Marin sköta delar av fritidsbåtshamnen. Kommunens revisorer har därför brevledes begärt svar på bland annat följande frågor:

Vem fattade beslutat att resa?

Finns dokumentation?

Vad var syftet?

Vilka deltog?

Hur hade urvalet av resande gjorts?

Om någon tackat nej, redovisade vederbörande varför?

Hade mer än en företagare getts möjligheter att delta?

Och slutligen, för att ordagrant citera revisionens skrivelse: "Några veckor efter det att man kommit hem från Göteborg slöts två avtal mellan samhällsbyggnadsnämnden och den entreprenör som deltagit i den aktuella resan. Vår fråga är nu om dessa förhållanden - som alltså reglerats i avtal - diskuterades någon eller några gånger under den aktuella resan? Vidare undrar vi vilka som på ett eller annat sätt deltagit i dessa samtal gällande drift och utveckling av småbåtshamnen i Simrishamn?"

Annons

Kommunalrådet Christer Akej anser emellertid inte att frågan om ett avtal diskuterats under den långa resan till Göteborg eller under besökets gång. I stället är han harmsen över att revisorerna skickat frågor. "Det är beklämmande. Jag känner mig misstänkliggjord." "Jag ska vara en ambassadör för kommunen, men nu insinueras det att jag inte klarar av det. Det är kränkande att man låter påskina att jag skulle ha dåligt omdöme", säger han till YA. "Vi hade den långsiktiga lösningen för hamnen framför ögonen. Inte hur vi ska sköta hamnen 2007. Det konceptet diskuterade överhuvud taget inte under resan", slår han fast.

Om så är fallet har inget annat än en veritabel kupp genomförts mot kommunens högste politiske ansvarige. Samtliga inblandade parter som berörs av det famösa avtalet spenderade många timmar tillsammans på en studieresa i en mycket närliggande - hamnens skötsel från och med år 2008 - fråga. Samtliga måste i så fall på förhand och i samförstånd bestämt att hålla Akej i lycklig ovetskap.

Om så är fallet blir också hans uttalande i måndagens fullmäktige om att ansvar ska prövas "i annan ordning" än mer obegripligt.

Invånarna och skattebetalarna frågar sig kanske hur beslut fattas i kommunen. Om man ska tro Christer Akej sker de uppenbarligen helt utan hans egen vetskap.

Det, om något, är i så fall beklämmande.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons