Nyheter

Sätt spaden i jorden

Många vill flytta till Ystad - men kommunen verkar inte kunna göra särskilt mycket för att underlätta för dem. Över 300 står i kö för en villatomt i Ystad. Lika många väntar på en lägenhet. Men trots det stora behovet påbörjades bara ett 40-tal husbyggen och 30 lägenheter förra året.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2002

Bostadsmarknaden i Ystad börjar bli svår. Det är svårt att få lägenheter och många äldre väntar, som YA tidigare rapporterat, på att få lägenhet. Trots det har Ystadsbostäder nu avskrivit planerna på att bygga ytterligare ett hus med 30 lägenheter i Bellevueparken. Det främsta skälet till att huset nu inte byggs uppger ledningen för Ystadsbostäder vara brandkårens krav på att en mängd träd måste fällas kring huset för att underlätta framkomligheten vid en eventuell brand. Bolaget har betalat 1,3 miljoner kronor för marken och överväger nu att sälja tillbaks delar av den till kommunen. "I dag sitter vi på en massa parkmark som vi inte behöver. Vi köpte för att bygga. Men det går inte eftersom vi inte får lov att fälla träden. I det här läget vore en avstyckning att föredra", säger bolagets ordförande Lars Olof Dahlin (m) till YA. Bostadsläget i kommunen är bekymmersamt. De förbättrade järnvägskommunikationerna och upprustningen av E65:an har gjort staden mer attraktiv att bo i för pendlare. Men så länge inga fler bostäder produceras - villor så väl som hyres- och bostadsrättslägenheter - kan inte särskilt många fler flytta till staden. Planerna på att bygga två hus med 30 lägenheter vardera i Bellevueparken var därför ett välkommet tillskott. Priset, 925 kronor per kvadratmeter och år är med Malmös och Lunds mått mätt dessutom överkomligt. Stilleståndet på nybyggandet har också pressat upp priserna på villor och bostadsrättslägenheter. I hela kommunen steg villapriserna med 25 procent förra året och med hela 36 procent i Ystads tätort. Naturligtvis gläder det de enskilda säljarna, men det påverkar Ystads chanser på sikt att bli en inflyttningsort om villor och lägenheter är få och dyra. Ystad är inte Stockholm eller Lund och här i sydöstra Skåne är bostadsmarknaden gudskelov mindre kaotisk än i huvudstaden. Men när det regnar i Stockholm stänker det ju som bekant också lite i Ystad. Bostadsbristen på en del orter och bostadsöverskottet på andra är båda symptom på de systemfel och skevheter som är resultatet av många års plan- och monopoltänkande. Socialdemokratisk bostadspolitik - ökänd inte minst för sina trista betonglösningar som till exempel Fridhem - gick länge hand i hand med bostadssektorns många särintressen. Följden har blivit karteller och uppdelade marknader som än i dag avspeglas i bland annat orimligt höga produktionskostnader. Även om det vore orealistiskt att kräva att Ystad i ett slag ska kunna lösa alla sina byggproblem, gäller det att politiker och tjänstemän nu lägger manken till. Byggande tar tid och ju förr spadarna kommer i jorden, dess bättre. Rom byggdes ju som bekant inte på en dag. Ej heller Ystad.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.