Nyheter

Simrishamn - på väg att bli Skånes Florida

Nyheter • Publicerad 6 december 2005

Simrishamns kommun kämpar med enorma skevheter i populationen. Många är gamla och de yngre ger sig allt som oftast iväg efter obligatorisk utbildning. Ibland för att studera, någon gång för att få arbete.

Dessa problem är på något vis inte nya och för den delen inte heller unika. Många kommuner har liknande demografiska problem. Skillnaden som jag ser det är bristen på åtgärder som presenteras i Simrishamn. Där tar man för givet att turismen och den ena bönen efter den andra till sommarboende att mantalsskriva sig i kommunen, kommer att rädda tillväxten och utvecklingen i Simrishamn.

Detta bidrar inte bara till Florida-stämpeln utan skapar en tydlig polarisering mellan de som föds i Simrishamn och vill kunna leva sitt liv där och de som kommer dit enbart för att de vill varva ner, bli friska eller bara njuta av sommarvimlet och det speciella ljuset.

Dessa problem kan inte lösas av turister och enbart sommaraktiva verksamheter. En stadig utveckling av en landsortskommun kräver helårssatsningar på arbeten och välutbyggd service. Kanske ännu viktigare för att få behålla den unga befolkningen, framtiden, är utökade långsiktiga samarbeten med högskolor och universitet och på sikt kanske ett Österlen Universitet med exempelvis utbildningar inom kultur och matlagning eller andra områden som förknippas med Österlen och Simrishamn. Utöver detta krävs ett attraktivt och ungt boende. Det behöver inte vara spektakulärt och exklusivt. Visst, jag känner också till flyttcykeln, men det innebär inte att byggandet av lyxbostäder löser alla boendeproblem.

Idag är det alldeles för många unga som vill bo kvar eller åtminstone återvända efter utbildningen men som inte får den möjligheten. Det måste satsas på högkvalificerade arbeten och bättre möjligheter att pendla till och från större arbetsmarknader. Målet måste vara Öresundsregionen inom en timme, snarast!

Själv flyttade jag från Simrishamn för att studera men skulle gärna återvända innan jag gjort mitt på arbetsmarknaden. Man vill ju bidra med något. Men som det ser ut idag så finns inte den möjligheten, jag får helt enkelt vänta till min 65 års dag om Florida förlåt, Simrishamn ska ha något att ge mig förutom den underbara omgivningen, miljön och stämningen.

Så snälla Simrishamn, våga satsa på de unga så att ni inte blir ett enda stort ålderdomshem (inget ont om de gamla). Landsbygden måste få leva, och det innebär möjligheter för alla att leva sitt liv där man själv väljer. Alla svårigheter innebär bara nya möjligheter till lösningar. Låt oss tillsammans instämma i påståendet att "de unga är en mycket viktig del av framtiden"! Agera därefter Christer Akej!

Fredric Strömberg

Simrishamnare bosatt i Göteborg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.