Simrishamnbehöver enstrategi föröverlevnad
För ett tag sedan var jag på ett föräldramöte i en 9:e klass i Simrishamn.
En mamma undrade om det var fler än hennes barn som bara talade om att gå gymnasiet i Malmö eller Lund. Att "Simrishamn är en håla som man måste lämna så snart det bara går". Det visade sig att många hade barn med samma syn.
Att gå på gymnasiet i Simrishamn var inte ens med på kartan. Vissa kunde till nöds fundera på Ystad. Det var en lite omvälvande upptäckt.
Att man som 18-20 åring vill ut och se världen och vidga sina vyer är naturligt och bra. Men när 15 åringar känner att vår stad är en småstadshåla som man måste lämna så snart det går, då ringer det varningsklockor.
Jag älskar Österlen och Simrishamn. Men inser också att attraktionskraften är begränsad om man är under 30 och inte djupt intresserad av konst eller natur.
Och det är farligt. En ort behöver inte bara äldre skattebetalare. Vi som driver företag behöver till exempel unga kreativa människor vars eld fortfarande brinner.
Men jag tror samtidigt att det går att göra något åt det här problemet. Det finns gott om små orter i världen som vänt sin "småhålestämpel".
@08 Citat:"Antagligen krävs det hjälp av professionella omvärldsanalytiker."
Orter som genom olika åtgärder drar till sig unga människor istället för att stöta bort dem. Hur de gjort det varierar. Men det handlar inte om fler nattklubbar och "någon stans att vara". Utan om att ta ett strategiskt och seriöst grepp på frågan och se VAD som gör att vissa hålor är attraktiva även för yngre, medan andra är sådana man bara ska fly.
Antagligen krävs det hjälp av professionella omvärldsanalytiker och liknande eftersom de beslut som fattas i ett sådant ärende inte ska handla om idag. Utan om i morgon.
Min undran är nu om denna fråga är uppe på agendan hos politikerna i vår stad. Är man medveten om problemet? Det vore intressant att få ta del av vilka resonemang som förs.