Nyheter

Sjöbo kommun förfördelar lärarna

Nyheter • Publicerad 7 juni 2007

Lärarförbundet har under våren 2007 diskuterat lönesättning för medlemsgrupperna lärare i förskolan, lärare på fritidshemmen och lärare i grundskolan med tjänstemän och politiker i Sjöbo kommun. Alla har mött oss med förståelse trots alla diskussioner har absolut inget hänt. Lönenivån för riket är 3,5 procent för alla grupper. Trots detta vägrar Sjöbo kommun att avsätta mer än 2,68 procent till våra medlemsgrupper. Utan logisk förklaring särskiljs våra grupper. Lärare i grundskolan i Sjöbo är värda 2,5 procent, lärare i förskolan 3,0 procent i löneökning.

Lärarförbundet vägrar att rädda Sjöbo kommuns ekonomi genom att acceptera ett mindre utfall för våra medlemsgrupper än för andra. Det är viktigt för allmänheten att känna till och bli upplysta om att Sjöbo kommuns lärare är förfördelade i förhållande till andra grannkommuner. I Ystad är medellönen för lärare i grundskolan 24 335 kronor, en lärare i Skurup tjänar 23 114 kronor, i Tomelilla tjänar lärare 23 842 kronor och i Hörby tjänar en lärare 24 221 kronor medan en lärare i Sjöbo får 22 301 i sitt lönekuvert. Trots diskussioner med både tjänstemän och politiker i kommunen finner vi inget gehör för våra argument.

I lärarförbundets årliga undersökning om Sveriges bästa skolkommun har kommunens placering dalat de senaste åren. 2003 låg vi på en 175:e plats, 2004 137:e plats, 2005 på en 233:e plats och 2006 har vi hamnat på en 254:e plats i riket av 290 kommuner. Denna undersökning mäter bland annat lärares löneutveckling från 2005 till 2006, baserat på medellönen i kommunen och där dalade också kommunens placering från 144:e plats till 164:e plats.

Detta innebär att medellönen för lärare i Sjöbo kommun har sjunkit under dessa år. Vill Sjöbo kommun satsa på en fortsatt utveckling av förskolans/skolans inre arbete innebär det även att lärare måste ha förändringar av byggnader och organisation. Lärarförbundets lokalavdelning har härmed en bägäran om lokal tvisteförhandling till arbetsgivaren.

Ingela Mårtensson

Lärarförbundet Sjöbo

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.