Ska Barroso få fem år till?
ººSka EU:s mäktigaste man, José Manuel Barroso, få fem år till som ordförande för EU-kommissionen?
Den här veckan möter Barroso Europaparlamentet, som håller hans framtida öde i sina händer. Den tidigare portugisiske premiärministern Barroso har lett EU-kommissionen i snart fem år. Kommissionen är det närmaste en regering EU har. Den lägger förslag till ny lagstiftning och den har också till uppgift att bevaka att EU-fördragen följs.
Den nuvarande kommissionens mandat går ut i slutet av oktober, och därför ska en ny kommission utses. Det har länge stått klart att Barroso gärna vill leda arbetet fem år till, och redan i juni fick han stöd av samtliga 27 EU-länder.
Därför borde det inte vara ett så svårt val. Det enda som återstår är grönt ljus från Europaparlamentet.
Sverige har i egenskap av EU-ordförande insisterat på att ge Barroso ett nytt mandat så snart som möjligt. I den ekonomiska krisen behöver EU en fullt fungerande kommission för att effektivt kunna få den europeiska ekonomin på fötter igen. Även det svenska ordförandeskapet behöver en kommission med tydligt mandat för att göra ett bra jobb under hösten.
Men Europaparlamentet ville inte godkänna Barroso, utan sköt upp beslutet. Parlamentets största grupp, kristdemokraterna, backar Barroso, medan övriga grupper hotar att rösta emot. Bakom hoten finns framför allt en vilja att inte bli överkörd av medlemsstaterna, utan få tid att granska den nya kommissionens planer och fatta ett väl grundat beslut.
Därför går Barroso nu på charmoffensiv. Inför veckans möten med Europaparlamentet presenterade han i förra veckan en 41-sidig programförklaring för att rita upp visioner för den kommande mandatperioden:
Klimatpolitiken och energisäkerheten är vår tids kol- och stålsamarbete, menade Barroso. Det var samarbetet inom kol och stålindustrierna som lade grunden för det som senare blev EU. Idag är det klimat- och energifrågorna som utgör drivkrafterna för det framtida Europa, enligt Barroso.
Barroso-kommissionen har bedrivit ett bra arbete i just miljö- och klimatfrågorna, så Barroso kommer sannolikt att sätta ambitiösa mål även de kommande fem åren.
Om parlamentet låter sig charmas återstår att se. Parlamentet röstade emot Barrosos första kommission, på grund av en enskild ledamot.
Men det mest sannolika är att Barroso blir omvald. Med samtliga medlemsländer och parlamentets största grupp i ryggen har han ett solitt stöd.
Och parlamentets sakkritik mot Barroso är faktiskt ganska vag. Det krävs nog mer substantiella invändningar för att parlamentet ska stoppa en ny kommission, och fördröja processen ytterligare.
Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.