Nyheter

Skåne förgubbas

Skåne går mot strömmen när det gäller könsfördelningen i riksdagen. Utöver det rekordlåga valdeltagandet och högerextremismens frammarsch är det ytterligare ett problem för demokratin i en av sveriges mest dynamsika regioner.
Nyheter • Publicerad 19 september 2002

Av landskapets 44 riksdagsmän är enbart 14 stycken kvinnor, mindre än en tredjedel. Motsvarande siffra för hela riksdagen är över 45 procent kvinnor. Andelen har dessutom ökat sedan förra mandatperiodens kvinnoandel på 42,7 procent. I resten av landet har personvalet sannolikt bidragit till att kvinnounderskottet i kammaren snart är ett minne blott. Moderaterna, som gjorde det sämsta valet sedan 1973, ökade trots detta sin andel kvinnliga riksdagsledamöter och på många håll beror det på att kvinnor kryssats förbi de män som av hävd innehaft listornas toppositioner. Så vann till exempel i Västra Götaland moderaten Cecilia Widegren en plats trots att hon av partiet bara placerades som trea, efter två män. Elisabeth Nyström från moderaterna i Västra Götaland läns norra, kryssade bort Björn Leivik, riksdagsledamot och m-ordförande för norra Älvsborg. I Västerbottens län vann partisystern Ulla Lövgren en hård kamp mot Anders Sjölund. Utan personvalen hade siffran för Skåne därför sannolikt varit än lägre. Vänsterpartiets Karin Svensson Smith från Lund i valkretsen Skåne läns södra, degraderades till förmån för en man i våras till en tredjeplats på partiets riksdagslista, men kryssades nu förbi sin rival, förstanamnet Philip Maugham från Burlöv. Med tanke på att paritet är såväl uttalat feministiskt som motståndare till personval är Svensson Smiths parlamentariska resa en pikant detalj och illustrerar väl den maktkamp som förts mellan de traditionella kommunisterna och de mera pragmatiska krafterna inom partiet. Den manliga framryckningen i Skåne är också tydlig bland de nytillkomna ledamöterna. Av de 19 nybörjarna är endast sex kvinnor. Malmövalkretsen intar också en föga hedrande tätpostion i gubbligan. Av nio ledamöter är endaste två kvinnor. I valkretsen Skåne läns norra och östra, där Österlenkommunerna ingår, är 3 av elva riksdagsledamöter kvinnor. Skåne utmärker sig dessvärre inte bara med att på kommunplanet ståta med en uppsjö av missnöjes och främlingsfientliga partier. Tvärt emot rikstrenden sänder Skåningarna nu färre kvinnor till riksdagen än under förra mandatperioden. Skåne, en av landets mest livskraftiga och dynamiska regioner blottlade i och med årets val allvarliga demokratiska problem. Valdeltagandet hamnade på 78,5 procent, en bit under efterkrigstidens bottennotering på 80,1% Missnöjes- och högerpopulismen bredde ut sig och Sverigedemokrater, sjöbo- och skånepartister kan nu vinna representation i de flesta skånekommunerna. Till råga på allt sänder vi dessutom färre - inte fler - kvinnor att representera oss i riksdagen. Att vara skåning är - dessvärre - inte alltid något att glädja sig över.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.