Nyheter

Skånes ve

Det invandrarfientliga partiet på yttersta högerkanten Sverigedemokraterna gör gemensam sak med missnöjespartiet Skånes väl i regionvalet. Det innebär i praktiken att Skånes väl delar med sig av sitt partistöd till det högerextremistiska Sverigedemokraterna.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2002

Skånes väl är en mix av olika lokala Skånska missnöjespartier på högerkanten. Sedan man manövrerat bort sina två mest färgstarka namn - Skånepartiets Carl P Herslow och Centrumdemokraternas Harry Franzén - förfogar falangen under Tony Wiklander över det regionala partistödet. Duon Herslow/Franzén sitter kvar i regionfullmäktige som partilösa men gör mest väsen av sig i frågan om vilken falang som har rätt till partikassan. Den ofta yviga retoriken och spektakelaktiga marknadsföringen är dessvärre inte bara en charmig mix av excentriska personligheter och ett naivt politiskt budskap. Skånes väls valsamverkan med det öppet invandrarfientliga och uttalat nationalistiska Sverigedemokraterna visar åter att den skånska populismen har en alldeles påtagligt brun ton. Sverigedemokraterna har försökt att putsa upp sin demokratiska fasad. Genom att rekrytera den avhoppade moderaten Sten Andersson som förstanamn på sin riksdagslista har partiet också fått en etablerad och känd, för att inte säga ökänd, rikspolitiker som dragplåster. Men redan vid en ytlig granskning av partiets program framstår det klart och tydligt att partiet tillämpar läpparnas bekännelse kring demokrati och öppenhet. I sakfrågorna står det för ett djupt odemokratiskt och på alla sätt för högerextremismen typisk hållning i synen på familj, ekonomi, samhälle eller sexuell läggning. Religionsfrihet ska råda - men moskeer och minareter ska inte få byggas någonstans i Sverige och islam är "inte önskvärt" i vårt land. Homosexuella ska tolereras - men de ska nekas ingå partnerskap och på andra sätt marginaliseras. Partiet flirtar också med antisemitismen när det säger sig vilja förbjuda kocherslakt. vidare ska fackföreningar "avpolitiseras" och staten ska garantera en "sund" och "rättvis" lönebildning - det är samma korporativa ideal som under fascismen i Italien och nazisterna i Tyskland. Skånes väl - som förutom grälet kring partistödet också gjort sig bemärkt för att vilja få till stånd en skånsk nationalsång, säger sig nu dela många av Sverigedemokraternas synpunkter. Partiets Tony Wiklander hävdade i förrgår till TT att man har samma kritiska syn på invandringspolitiken och ser den danska regeringens hårda linje i frågan som ett föredöme. Samtidigt har paritet i och med sin vågmästarposition satt ner den borgerliga regionledningens handlingsutrymme. Det har knappast underlättat bekymren med regionens miljardunderskott. Förhoppningsvis leder partiets öppna samarbete med mörkerkrafterna på högerkanten till att väljarna vänder missnöjespolitikerna ryggen. Det är därför inte en fråga om Skånes väl - utan om Skånes ve.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.