Nyheter

Skurup tar täten

Skurups kommun blir den första i landet som ger sina medborgare direkt möjlighet att väcka förslag i fullmäktige. Det historiska beslutet klubbades av kommunens fullmäktige i förrgår.
Nyheter • Publicerad 16 april 2002

Skurup blir först i landet med att låta kommunens invånare väcka förslag direkt till kommunfullmäktige.Arkivbild: Matz Jönsson" BORDER="0"Skurup blir först i landet med att låta kommunens invånare väcka förslag direkt till kommunfullmäktige.Arkivbild: Matz Jönsson Nyordningen är en del av en genomgripande reformering av den kommunala demokratin i Skurup som samtliga lokala partier står bakom. Målet är bland annat att öka medborgarnas delaktighet och inflytande över de kommunala frågor som rör deras vardag. Endast Tommy Tränefors (kv) reserverade sig mot delar av förslaget när fullmäktige antog det. Sven Rosengren (fp) framhöll att det är ett radikalt förslag som han hoppades skulle vitalisera debatten i samhället. Kent Olsson (m) påpekade att andra kommuner visserligen antagit liknande organisationer tidigare, däribland Svedala, men att Skurup ändå går ett steg längre för att bredda demokratin. Rätten till så kallade medborgarförslag är möjlig sedan en ny lag trätt i kraft den 4 april, då riksdagen godkände propositionen "Demokrati för det nya seklet". Skurup beslöt för ett par veckor sedan att som första kommun i landet införa så kallade digitala signaturer. Dessa gör det möjligt för invånarna att sköta alla kontakter med kommunen med sin dator via internet. Den digitala signaturen är personlig och gäller som underskrift och underlättar därför väsentligt för till exempel deklarationer, ansökningar, besvär och överklaganden. Beslutet att tillåta direkta motioner från medborgarna är ytterligare ett steg som kan bidra till att förenkla och föra medborgarna närmare den politiska beslutsprocessen. Det behövs - också i Skurup, som vid valet 1988 hade ett valdeltagande på dryga 75,2 procent av de röstberättigade. Motsvarande siffra för Skåne var 85,5 procent och för riket som helhet 81,4. Men att låta enskilda personer väcka förslag direkt i kommunfullmäktige innebär inte att medborgarna därmed får mer att säga till om eller att ens deras förslag därmed får gehör. Det finns risk för att en enskilt väckt fråga - särskilt om den är kontroversiell - självdör i den kommunalpolitiska beslutskvarnen. De etablerade politiska partierna bevakar ju torts allt avundsjukt sina egna frågor och ser till att lotsa dem från nämnd via kommunstyrelse till fullmäktige. En partilös fråga från en enskild kommunmedborgare behöver säkerligen "adopteras" av ett parti eller åtminstone en fullmäktigeledamot för att kunna åtnjuta samma behandling som övriga förslag. Därmed inte sagt att förslaget är dåligt eller dömt att misslyckas. Genom utveckling, anpassning och tillgänglighet vinner den kommunala beslutsprocessen förståelse hos medborgarna. Det är viktigt - särskilt för legitimiteten hos beslut som kanske inte faller alla på läppen. Skurups kommunpolitiker att därför bara att gratulera till att de på kort tid varit först i landet med att införa två för medborgarinflytandet viktiga förbättringar.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.