Nyheter

Stäng ute Gud ur skolan

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2007

Gladsax 13:26

Regeringen har aviserat hårdare kontroller av så kallade konfessionella friskolor. Det är på tiden. Utbildning har ingenting med någon gud eller tro att göra. Det finns ingen anledning att friskolor ska för lov att göra det som gudskelov har försvunnit från den allmänna skolan för länge sedan.

Däremot blir jag besviken när skolminister Jan Björklund (fp) i media sade att morgonbön och annan religiös verksamhet kan få förekomma, bara det sker på raster eller före och efter lektionstid. Tyvärr blir detta ett kryphål för den som vill indoktrinera sina barn med irrationellt religiöst tänkande. Oavsett vilken religion der rör sig om, har den faktiskt inget i skolan att göra.

Varför? Av den enkla anledningen att det råder skolplikt – och religionsfrihet.

Frankrike har av tradition kapat alla band mellan stat och kyrka. Även om landet är genomkatolskt, är kyrkan helt avskalad från det civila samhället. Sålunda gifter man sig på rådhuset – även om många sedan gör om det i kyrkan är det vigselakten med borgmästaren som är den akt som ger äktenskapet civilrättslig giltighet. Därför är skolbarn också lediga på torsdagseftermiddagar – för att den som vill (eller tvingas därtill av sina föräldrar) ska kunna gå och få religionsundervisning.

Ironiskt nog utspelades mina egna erfarenheter av en konfessionell skolgång i svenska skolan i Paris, som på den tiden drevs av Svenska Kyrkan. Skoldagen inleddes alltid med morgonbön. Även om denna ägde rum före första lektionen var närvaro obligatoriskt. Från altaret predikades kärlek – den där som gud sägs hysa gentemot oss och som vi skulle ha mot honom. Med människokärleken var det annorlunda. För säkerhets skull brukade rektor Andreasson – en förkrympt själ med tydliga mindervärdeskomplex – inympa lite extra kärlek medelst slag och örfilar. Ingen skvallrade. För som barn tiger helst inför övermaktens hot. Nåväl, det är längesedan nu och aga i alla dess former är som väl är kriminaliserat.

Men det är inte utan viss tillfredsställelse jag konstaterar att de så kallade konfessionella friskolorna nu får finna sig i att de övervakas hårdare. För varken Gud, Allah, Khrishna, Buddha eller Jahve har i skolan att göra. Att det ska bli otillåtet att på lektionstid påstå att Bibelns skapelseberättelse är en förklaring jämställd med beprövad vetenskap är på tiden. Att man sedan i söndagsskolan vill påstå att Gud bara får det att se ut som att vi delar vår härstamning med aporna har jag inga problem med.

Undervisning i religion som sker frivilligt och utanför skolplikten har jag inget problem med, den kan till och med ha ett värde i sig.

Men när religion blir en del av skolan – vare sig det är på lektionstid eller "bara" som morgonbön – har skolplikt och religionsfrihet blandats samman.

Bättre då att ha det som i Frankrike. För religion är en privatsak och ska förvisas från skolan.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.