Nyheter

Stängt ? för gott

Ystads gräns mot omvärlden togs bort i lördags. EU-utvidgningen innebär att tullens klareringskontor nu plockats bort. Men när gränserna försvinner ökar välståndet på båda sidor av Östersjön.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2004

Som ett led i Polens EU-inträde stängdes Ystads godsklareringskontor officiellt i går. Nu är det slut med den verksamhet som inneburit att hundratusentals östeuropeiska lastbilschaufförer fått köa för att få de rätta stämplarna i sina import- och exportdokument. Här har tullpersonalen dagligen kollat restriktioner, fastställt skatter, granskat gods och fört statistik. Verksamheten har anor ända tillbaks till 1600-talet och under de sista åren på 1990-talet fanns här 110 anställda när Ystad var huvudort i en egen tullregion."Klareringen är stängd men vi är kvar en tid till i lokalerna eftersom vi har en del efterjobb", säger områdesansvarige Sven Hägerhult på nyhetsplats i dagens YA. Av Tullverkets tidigare 48 anställda i Ystad finns nu bara 30 personer kvar."Vi hoppas att nerläggningen inte skall innebära att någon av oss hamnar i arbetslöshet, men får definitivt besked om detta i slutet av veckan", konstaterar Sven Hägerhult.Hans oro för arbetslöshet är förståelig. Men i det faktum att tullen tvingas dra ner i Ystad ligger också löftet om nya jobb.Tanken med EU:s fria rörlighet av varor, tjänster, kapital och arbetskraft är att ekonomin växer fortare och mer utan handelshinder. Inga länder har kunnat ta sig ur en ekonomisk svacka med hjälp av handelshinder. Tvärt om bidrar tullar och kvoter till stagnation och snedfördelning. Den ekonomiska historien är full av exempel på länder där protektionism och tullbarriärer bevarat fattigdom och orättvis fördelning av vinster och överskott. Det mest slående exemplet är kanske Storbritannien, industrialismens vagga. För även om landet var ledande inom handel och industri ledde monopol och protektionism till att ett ytterst fåtal levde i överflöd på majoritetens bekostnad. Först i och med frihandelns genombrott i mitten av 1800-talet kunde allt fler få ta del av en ständigt växande kaka.Inte sedan EU:s förelöpare EG utvidgades med Spanien, Portugal och Grekland har unionen utökats till så relativt fattiga länder som dagens utvidgning. Även vid relativt kraftiga tillväxtnivåer dröjer det årtionden innan Polen, baltländerna och de övriga nya medlemmarna börjar närma sig svensk, danks eller tysk levnadsstandard. Men allteftersom ekonomierna växer på andra sidan Östersjön skapar det återväxt även på vår sida, om än kanske inte i samma grad. För konkurrens och prispress skapar effektiva ekonomier. Överskottet kan investeras i verksamheter som skapar nya jobb ? särskilt om handel kan ske över ett så stort område som möjligt med så ett stort antal tillgängliga potentiella kunder.Öppna gränser kräver därför stängda tullkontor. Det är helt i sin ordning och inte konstigare än att tullar mellan stad och landsbygd försvann tillsammans med skråväsendet för 150 år sedan.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.