Nyheter

Sten Andersson bekänner färg

Den före detta malmömoderaten och riksdagsmannen Sten Andersson bekänner färg och går med i Sverigedemokraterna.Under närmast kuppartade former får nu det djupt antidemokratiska partiet stämma och säte i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2002

I går meddelande han att han avser att ställa upp som förstanamn på Sverigedemokraternas riksdagslista i valet den 15:e september. I och med partibytet tar Andersson ytterligare ett rejält kliv åt höger på den politiska värdeskalan till det extremistiska ytterlighetspartiet. "Jag delar i stort deras åsikter", sade Andersson i går i en kommentar till TT. Sten Andersson var länge både en belastning och ett alibi för moderaterna. Han var den förre fackligt aktive varvsarbetaren som bytt sida och därmed det levande beviset på att inte bara direktörer utan också vanliga arbetare kunde bli moderata politiker. Dessvärre visade han sig ofta företräda åsikter aningen till höger om Attila. Mer poliser, hårdare tag och kraftigt begränsad invandring hörde till hans standardrepertoar. 1996, mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan 1945, beklagade han sig till exempel över att flyktingströmmen tog arbeten från svenskar i Malmö. I höstas beslutade partidistriktet i Skåne att stryka honom från riksdagslistan till höstens val. Hans mer och mer uttalade högeråsikter passade helt enkelt för illa in i moderaternas trevande försök till socialliberal inriktning. Nehandertalhögern inom moderaterna förlorade därför sin främste företrädare när han i vredesmod över petningen lämnade partiet, dock utan att lämna sin riksdagsplats. Sten Andersson har tidigare hävdat att han inte har haft någonting med ytterlighetspartierna på högerkanten att göra. Gårdagens besked betyder att Sten Andersson äntligen bekänner färg och i alla fall slutar att hyckla om sina tvivelaktiga högerkontakter. I och med kandidaturen har Sverigedemokraterna från och med nu fått en röst i Sveriges riksdag. Hatets och främlingsfientligheten har fått ett respektabelt ansikte och, utan att väljarna tillfrågats, under kuppartade former lyckats skaffa sig säte bland de folkvalda. Det är djupt olyckligt. Troligen blir det en kort parentes fram till årsskiftet som riksdagen får dras med Sverigedemokraten Sten Andersson. Partiet, som med sina 19 624 röster i förra valet uppnådde ett valresultat på under 0,4 procent, lyckas sannolikt och förhoppningsvis inte ta sig över riksdagens fyraprocentsspärr i år heller. När den nya riksdagen samlas en bit in på nyåret 2003 finns därför sannolikt inte Sten Andersson med i skaran. Det känns skönt att veta.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.