Nyheter

Strategi för sydöst

Nej, det blev vare sig Skurup eller Ystad som fick chansen att bli värdkommun åt det planerade europeiska centret för materialforskning, ESS.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2002

Men utgången var kanske förutsägbar. Småkommunerna i sydöstra Skåne har svårt att konkurrera med de resursstarka grannarna i västra Skåne. Resultatet visar åter att det behövs närmare samarbete i sydost för att även den här delen av Skåne ska kunna utvecklas. Styrgruppen för EES Scandinavia meddelade i går att man beslutat att förorda Lund som den lämpligaste kandidatkommunen i Skåne. Landskrona, Höör och Svedala får tills vidare stå på reservlistan. Urvalsprocessen går nu vidare till tyska Bonn, där skåneorten får fightas med andra orter från Tyskland, Frankrike och England om den slutliga placeringen av den jättelika forskningssatsningen. ESS står för ?European Spallation Source? och spallation är en metod att studera materiens minsta partiklar och beståndsdelar. Anläggningen kan ha upp till 400 anställda och ta emot en ström av utländska gästforskare. Fullt utbyggd beräknas den kosta upp till 15 miljarder kronor att uppföra. Det är investeringar som delvis kommer ekonomin i värdkommunen till godo i form av till exempel arbetstillfällen och leverantörskontrakt. Styrgruppen beslöt redan i höstas att Skåne skulle bli det område i Skandinavien som skulle få chansen att tävla med de andra europeiska orterna om att få bli värdkommun för centret. 14 skånska kommuner - bland annat Skurup och Ystad - hade därför anmält sitt intresse av att kunna få hysa forskningsanläggningen. Det missade tillfället bär emellertid på en lärdom som kan komma till användning i framtiden. Det krävs en långsiktig strategi om en kommun ska kunna vara med och slåss om framtida forsknings- eller industriprojekt. Att man i det aktuella fallet blev brädade av Lund kanske inte heller var särskilt konstigt. Staden är proppfull av högteknologiska företag och forskningsinstitutioner som gör kommunen mycket attraktiv i sammanhanget. För att i framtiden få vara med och bjuda på regionala, nationella eller internationella projekt borde därför kommunerna i sydöst så fort som möjligt formulera en plan för framtida samarbete på de här områdena. Det samarbete som i dag bedrivs via SÖSK, räcker helt enkelt inte till, utan liknar för det mesta mer en diskussionsklubb än ett effektivt organ för koordinering av viktiga frågor och problemlösningar. Dessvärre har en kommun - Sjöbo - så sent som för en månad sedan till och med beslutat att inte samarbeta i näringslivsfrågor med grannarna Skurup och Ystad. Att kommunen inte kandiderade för ESS-anläggningen är därför helt symptomatiskt. Sjöbos inställning visar också att det saknas ett gemensamt mål och en gemensam strategi för kommunerna i Skånes sydöstra hörn. Det är inte bra. Ett närmare samarbete, för att inte tala om sammanslagning, måste till för att vår del av Skåne ska kunna utvecklas och blomstra i takt med övriga regionen.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.