Nyheter

Svajigt i snösvängen

Vädret är, som bekant, oberäkneligt i allmänhet. Snöfallen i Skåne är det i synnerhet. Trots det verkar kommunerna i sydöstra Skåne ha tagit ut följderna av växthuseffekten i förtid.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2002

I alla fall ser det ut som om resurserna för snöröjning, saltning och sandning börjar ta slut långt innan vintern är till ända.

Sjöbo kommun meddelade i förra veckan att de 900 000 kronor som avsatts för säsongens halkbekämpning nu var förbrukade. Beloppet, som i flera år varit tillräckligt för saltning, sandning och plogning hade räckt en bit in i julhelgen. För att klara driften fram till våren funderar man på att ta pengar från kontot för vägunderhållet.

I Ystad tog, som YA kunde meddela i går, stadens 300 000 kronor för halkbekämpning slut i och med julens snöfall. Bland annat hade omkring 170 ton vägsand och 100 ton vägsalt då hunnit spridas ut på gatorna i kommunens tätorter.

I Tomelilla konstateras från ansvarigt håll att man förbrukat 10 000 kronor i timmen när det varit som värst, men att man ? tack vare en mild inledning av vintern ? än har pengar kvar att ploga och sanda för. Kanske för att man avstått från att röja av Torget, som fortfarande är förrädiskt halt.

Situationen verkar vara den samma i hela riket söder om Dalälven och medierna har inte minst rapporterat mycket och detaljerat om problemen i huvudstaden, senast nu om riskerna med fallande istappar.

Mest bestickande har kanske dock varit beräkningen av de samhälleliga kostnaderna på grund av dålig eller utebliven halkbekämpning. Bara i Stockholm stad uppskattades de få insparade miljonerna från snöröjningen straffar sig med kostnader på många tiotals miljoner i form av både personskador som benbrott och vrickningar, som materiella skador som plåtskador på inte minst bilar.

Det råder således inget tvivel om att man har allt att vinna på en väl tilltagen snöröjningsbudget.

Att planera för några år i taget betyder ju inte heller liktydigt med att införa planekonomi.

Till skillnad mot snöplogarna i Moskva under Sovjettiden, som oavsett om det regnade eller snöade alltid plogade enligt femårsplanen, kan ju kommunerna låta snöplogarna stå om halkan skulle utebli. Då blir mildvädret en investering för snöigare år och inte som nu, när förhoppningar om snöfritt verkar styra budgeten.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.