Sverige i världen
Finanskrisen har krupit allt närmare Sverige. Osäkerheten sprider sig. Förtroendet prövas.
På torsdagen beslöt Riksbanken därför att på tre månader låna ut 60 miljarder kronor till svenska banker och finansiella företag för att säkerställa stadga i systemet.
Det i dagsläget största problemet för de svenska bankerna är att få krediter på längre löptider, sa riksbankschefen Stefan Ingves under en hastigt anordnad presskonferens.
Genom att skjuta till mer pengar gör Riksbanken det billigare för de finansiella aktörerna att klara sin kreditförsörjning.
Riksbanken understryker samtidigt att man är redo att skjuta till ännu mer pengar om det skulle visa sig vara nödvändigt.
Samtidigt måste det understrykas att situationen 2008 är väsensskild från hur det var 1992. Sverige är bättre rustat. Bankerna står fortsatt starka, med gott om kapital och låga kreditförluster. Beredskapen är god, skulle man kunna hävda – om det illa hanterade uttrycket nu överhuvudtaget vågar användas.
Internationellt agerar ansvariga också på ett av allt att döma rimligt sätt, förutsatt att det amerikanska representanthuset låter det finansiella räddningspaketet verkligen få en andra chans under omröstningen senare i dag. Förhoppningsvis blir det mer ekonomiska realiteter än politiska hänsynstaganden – i linje med senatens beslut, vilket fick börserna att återhämta sig något.
I morgon, lördag, behandlas finanskrisen också på ett extrainkallat toppmöte i Paris. Enligt den franske presidenten Nicolas Sarkozy är tanken att ledarna för de europeiska staterna i G8 – Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland – tillsammans med Jean-Claude Trichet, chef för Europeiska Centralbanken, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och eurogruppens ordförande, Luxemburgs Jean-Claude Juncker, ska dryfta ett gemensamt bemötande av finanskrisen. Kanske tar man fram ett europeiskt räddningspaket.
Hela G8 möts i Washington nästa vecka.
Röster höjs också för ett världstoppmöte.
Sverige har en ekonomi som är kraftigt omvärldsberoende. Detta innebär att även om den finansiella sjukan finns på annat håll, så når symptomen oss. Då kan Riksbanken lindra verkningarna av den internationella oron genom att säkerställa så att den nationella marknaden fungerar.
Kapitaltillskotten innebär att bostadsräntorna kan komma att hållas lägre än annars.
Riksbanken och Riksgälden har nu tillsammans tillfört den nationella marknaden 364 miljarder kronor.
Kuren är av allt att döma riktig, och verkningsfull. Åtminstone så länge det inte finns en hemmasjuka att kurera
Om det däremot skulle visa sig att lågkonjunkturen biter sig fast, och företagskonkurserna tilltar, så är läget helt annorlunda.