Annons
Nyheter

Traditionell opposition

Oppositionen i Simrishamn har formerat sina styrkor. I ett gemensamt manifest formulerar nu socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet en gemensam plattform för den kommunala oppositionspolitiken under den kommande mandatperioden. Dessvärre innehåller den mindre nytänkande och mer gamla misslyckade lösningar.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2003

Hädanefter vill därför de tre partierna i högre grad agera tillsammans. Bland annat i form av gemensamma gruppmöten inför sammanträden i nämnder och styrelser. Samarbetet kan också resultera i fler gemensamma motioner. I överenskommelsen, som undertecknades i går, har partierna formulerat riktlinjer och arbetsformer inom olika politiska områden. En stor samsyn råder mellanpartiernas syn på offentlig verksamhet samt miljö- och jämställdhetsfrågor. "Att vi skulle enas kring ett dokument bestämdes tidigt efter valet och någon brådska har vi inte haft. Vi ville ha en väl genomarbetad plattform att stå på och det tycker jag att vi har fått nu", sade oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) till YA. Hans parti samarbetade tidigare med centerpartiet, men efter valet i höstas föll samarbetet på skattefrågan och centern återanslöt sig till den borgerliga gruppen. Skatten spelar också en central roll i de tre oppositionspartiernas handlingsprogram. "Vår grundsyn är att en solidarisk finansiering via skattsedeln i huvudsak ska ligga till grund för att driva kommunens verksamhet", heter det i dokumentet. Med tanke på att skattesatsen nu passerat 30-kronorsgränsen är det frågan om det är rätt väg att gå. Som de tre partierna påpekar i sin plan för samarbete har Simrishamn en åldrande befolkning. Fenomenet är det samma i såväl resten av Sverige som i stora delar av västvärlden. Möjligen ligger Simrishamn, liksom många andra landsortskommuner, en bit före utvecklingen i riket som helhet. Den föga avundsvärda tätpositionen innebär en formidabel utmaning för kommunens politiker. Inom de närmaste tio-femton åren går en stor del av personalen inom vård och omsorg i pension. Samtidigt minskar andelen yngre människor i befolkningen och bristen på arbetskraft hotar att bli mycket kännbar. Simrishamn har redan i dag svårigheter att locka till sig inflyttare i produktiv ålder. Samtidigt lockas många ungdomar av det dynamiska Malmö/Lundområdet. Till yttermera visso härbärgerar kommunen också ett icke föraktligt antal medel- och höginkomsttagare som gärna spenderar semestrar och helger i stugor och fritidshus - men som av skatteskäl undviker att skriva sig i Simrishamn. Framtidens svårigheter kräver nytänkande och vilja att pröva alternativa lösningar. Dessa kan vara antingen privata, kollektiva, kooperativa eller ideella. Men oppositionen i Simrishamn avfärdar privatiseringar och förordar högskattelösningar. Huruvida invånarna i Simrishamn uppskattar deras programförklaring får vi veta först efter nästa val. Att oppositionen vill skatta upp medborgarna är allt för uppenbart redan nu.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons