Nyheter

Upplysning och kondomer

Ungdomarna i Ystad är sämre på att skydda sig mot könssjukdomar än i övriga landet.Nu måste krafttag till för att upplysa dem om riskerna med oskyddat sex.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2002

Antalet ungdomar som drabbats av klamydia har ökat lavinartat det senaste året i Ystad. Ökningen för staden ligger dessvärre på mer än det dubbla, 35 procent. Det är avsevärt sämre än för genomsnittet i landet, där den ligger på den i och för sig tillräckligt allvarliga ökningen 15 procent. Situationen beskrivs som i det närmaste katastrofal av Pia Björkman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Ystad. Senast en jämförelse gjordes med övriga landet låg ökningen på ?bara? tjugo procent, men då var mätperioden hela fyra år, från 1996 till 2000. ?Då låg vi jämt med resten av landet?, säger Pia Björkman till YA i dag. Att klamydia ökat generellt i hela landet med cirka 15 procent är naturligtvis oroande. Infektionen är lömsk eftersom den som drabbas inte alltid ens märker det till en början. Sjukdomen kan dessutom orsaka sterilitet hos både kvinnor och män. Varför ökningen i Ystad är så mycket kraftigare än i övriga landet är däremot inte klarlagt. I absoluta tal är heller ökningen inte så stor, från 48 till 65 fall. Dock tror man på ungdomsmottagningen att ändrade attityder hos ungdomarna ligger bakom. Pia Björkman har också kunnat konstatera att kondomer används i alldeles för liten utsträckning. En möjlig orsak kan vara att det så kallade dagen-efter p-pillret blev receptfritt för snart ett år sedan. Varnande röster höjdes då att ungdomarnas motivation till att skydda sig skulle minska och därmed också användningen av kondomer, det utöver avhållsamhet enda riktigt effektiva skyddet mot sexuellt överförda sjukdomar. En av de få positiva effekterna av hiv-debatten på 1980- och 1990-talen var att den bidrog till att andra könssjukdomar minskade. Ungdomar (och vuxna) blev helt enkelt mer noggranna med att skydda sig mot den fruktade imunbristsjukdomen. Som en välkommen sidoeffekt minskade även andra sjukdomar. Hiv-debatten har emellertid klingat av. Även om få människor i dag smittas av det farliga viruset, leder minskad kondomanvändning också ofelbart till fler hiv-fall. Vad som måste till är därför information och upplysning samt riklig och helst gratis tillgång till kondomer hos skolsköterskor, ungdomsmottagningar och fritidsgårdar. Klamydia och hiv kostar samhället mycket. Främst i form av mänskligt lidande men också i form av vårdresurser. Upplysning och effektiva preventivmedel är en billig motåtgärd.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.