Annons
Nyheter

Välkommet för tåget

Planerna för en tågförbindelse med Sturup har tagit ett kliv framåt. Länsstyrelsen har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen för en spårförbindelse till flygplatsen. Redan år 2015 kan man kanske därför nå Sturup med tåg från såväl Malmö som Ystad. De är goda nyheter för sydöstra Skåne. Bra kommunikationer är a och o för utveckling och välstånd.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2005

Tvåmiljardersprojektet med Sturupspendeln beräknas stå klart om tio år. Pågatågstrafiken mellan Skurup och Svedala är då tänkt att ta vägen via flygplatsen. " För Skurups del skulle det vara mycket positivt. Det ger mer fokus till kommunen och intresset för att flytta hit kommer att öka. Jag hoppas bara att vi slipper vänta fram till 2015", säger kommunalråd Niklas Sjöberg (m) i en kommentar på nyhetsplats i dagens YA.

Liksom planerna på att blåsa liv i järnvägsbanan från Tomelilla till Malmö över Dalby och Sjöbo är Sturupspendeln ett viktigt bidrag till förbättrad infrastruktur i Skåne. Efter flera års stiltje ökar passagerarflyget åter och det börjar bli trångt på den danska storflygplatsen Kastrup. Men med en tågförbindelse till skånska Sturup blir flygplatsen mer attraktiv som startpunkt för charter- och reguljärflyg. Precis som den förbättrade åtkomligheten till Kastrup via Öresundsbron blir pendeln på samma vis viktig för Sturup.

Annons

Ett aber med sträckningen blir dock att undvika de känsliga naturområden som ligger vid den tänkta bansträckningen. Liksom i fallet med den påtänkta Simrishamnsbanan vid Fyledalen kolliderar här miljöintressen delvis med byggplanerna.

Men med tanke på den stora allmännyttan går det förhoppningsvis att finna en lösning som tillfredsställer vad lagar och förordningar har att säga ur miljösynvinkel. Även här borde Öresundsbron tjäna som en inspirationskälla. Utskälld och hatad av miljöextremister var projektet länge som bäst enbart en utopi. I dag, snart fem år efter invigningen, rinner vattnet trots domedagsprofetiorna fortfarande obehindrat i Öresund och miljödebatten kring förbindelsen är stendöd.

I stället gläds alla åt snabbare och säkrare kommunikationer mellan Öresundsregionens två huvudorter.

Den exakta sträckningen av spåren till Sturup är därför fortfarande inte bestämt. Här får ansvariga tjänstemän och politiker säkert en grannlaga, men inte desto mindre viktig, uppgift.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons