Nyheter

Vinnande nederlag

Det är inte säkert att regeringen kan få igenom sitt förslag i frågan om övergångsregler på arbetsmarknaden för de nya EU-medborgarna.Diskussionen om övergångsregler har varit ovärdig. Särskilt i det land som för inte så länge sedan gick i bräschen för utvidgningen av Unionen.
Nyheter • Publicerad 19 april 2004

När Riksdagen den 28 april ska behandla regeringens proposition faller den under förutsättning att antingen moderaterna eller folkpartiet röstar emot. Det vore onekligen den enklaste lösningen. Förslaget från regeringen gäller åtta av de tio nya EU-länderna, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien och Slovenien. Cypern och Malta undantas av någon anledning. De medborgare i de nya medlemsländerna som vill arbeta i Sverige ska, enligt regeringens förslag, ansöka om arbetstillstånd i hemlandet och för att få tillstånd måste anställningsvillkoren motsvara svenska kollektivavtal och arbetets omfattning ska vara tillräckligt för att det ska gå att försörja sig. Dessutom ska bostad vara ordnad före inresa. Arbetstillstånd beviljas sedan för högst tolv månader, efter det har arbetstagaren fri rörlighet precis som andra EU-medborgare. Arbetstagaren har rätt att ta med sig sin familj till Sverige och Migrationsverket blir den myndighet som ska handlägga ansökningarna. Reglerna ska gälla från den 1 maj och minst två år framåt. Men c, kd, mp och v har avvisat tanken på övergångsregler. Moderaterna har krävt intyg och folkpartiet vill ha godkänt av Migrationsverket. Men eftersom inget förslag har egen majoritet kan socialdemokraternas linje ändå vinna. Moderaterna hotade i går med att lägga ner sina röster om regeringens förslag skulle ställas mot c, kd, mp och v:s nejlinje. "Det är vår normala tradition sedan 20 år, sade moderaternas Per Westerberg till TT i går. I det läget krävs att folkpartiet följer nej-linjen, vilket man också tidigare lovat. Partiets Bo Könberg håller dock dörren öppen för förslag från regeringen. "Jag räknar med kontakter mellan nu och tisdag", sade Könberg i går, enligt TT. Socialförsäkringsutskottets hearing i tisdags bekräftade åter att utvidgningen ingalunda innebär att Sverige tvingas försörja medborgare från EU - oavsett om de kommer från nyblivna eller redan etablerade medlemsländer. Regeringens moraliska nederlag är sedan den väckte förslaget redan ett faktum. Dagarna fram till den 28 april får visa om moderater och folkpartister står fast och förvandlar det till också ett nederlag i kammaren. Europas gränser ska vara öppna - även österut. Det vinner hela EU på.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.