Nyheter

Vinster med vården

Planerade operationer är på väg åter till Simrishamns sjukhus. Det är företaget som äger lokalerna som tillsammans med ett tiotal läkare ska återuppta verksamheten. Det är ett bra initiativ. Simrishamn mår bra av mer medicinsk kompetens som fler arbetsplatser.
Nyheter • Publicerad 9 september 2009
Operationer i privat regi är på väg tillbaks till Simrishamn. Bild: Bass Nilsson
Operationer i privat regi är på väg tillbaks till Simrishamn. Bild: Bass NilssonFoto: 

Det är det privata fastighetsbolaget "Frisk på Österlen AB", tidigare i år över sjukhuset, som nu investerar tio miljoner kronor i ny operationsverksamhet. Vd och delägare är Kenneth Grann, som tidigare ledde arbetet när privata företaget Närsjukvården Österlen arrenderade sjukhuset.

Till en början ska verksamheten koncentreras på att locka patienter från utlandet, närmare bestämt Danmark. När väl det är på plats tänker man sig kunna få till stånd ett samarbete med Region Skåne.

Sjukhuset i Simrishamn är en politisk följetong. Nedläggningshot, privatisering, entreprenader och utförsäljning har följt i spelet om dess vara eller icke vara. Det folkliga engagemanget har varit starkt och har också delvis ritat om Simrishamns politiska karta. Inte minst socialdemokraterna lokalt drabbades hårt, även om det har återhämtat sig de senaste valen.

Men partiets dogmatiska motstånd mot vinster och privat ägande i vården har ingalunda minskat och ett regeringsskifte vid valet nästa år kan mycket väl leda till nya stopplagar och andra ideologiskt präglade förbud.

Vilket vore synd. För Simrishamn är en av de platser som visat att god vård till rimliga kostnader kan kombineras med privat företagande och vinst till ägarna.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.