Nyheter

Vispar runt i opinionen

I framtiden blir vindkraft till havs säkert en vanligare syn rund Sveriges kust än i dag.Men motståndet från lokalbefolkningen är ofta starkt. Därför ansöker säkert många företag, för säkerhetsskull, om tillstånd för etablering på fler ställen än vad man ämnar utnyttja
Nyheter • Publicerad 8 februari 2002

. Kammarkollegiet gav i förra veckan som första instans klartecken för mellan 7 000 och 8 000 vindkraftverk till havs runt Sveriges kuster. Kollegiet är den myndighet som först behandlar ansökningar om så kallade rådighetstillstånd, det första av myndighetstillstånd som krävs för en etablering av kraftverk för elproduktion till havs. Det innebär dock inte att ett sökande bolag får något definitivt tillstånd att bygga, utan enbart dispositionsrätten till ett område. Flera bolag kan också söka rådighetstillstånd i samma område, och det betyder att ett område inte kan inmutas på något sätt av ett särskilt bolag. Antalet sökta tillstånd tyder på att vindkraftsbolagen ligger i startgroparna och jagar de bästa platserna i havsbandet. Innan ett vindkraftsprojekt till havs får starta ska det också prövas enligt miljöbalken av miljödomstolarna, i vissa fall också ända upp till regeringen. Det största projektet i landet handlar om 2 700 vindkraftverk längs Norrlandskusten som Bohus Energi vill bygga. I Skåne har inte minst företaget Airicole planer på en vindkraftspark 6-8 kilometer ute i till havs mellan Smygehamn och Abbekås. Ett annat bolag funderar på att bygga en anläggning utanför Kabusa. Enligt vissa experter är det dock inte ovanligt att företagen för säkerhets skull ansöker om tillstånd för fler projekt än man till slut ämnar att bygga. "Säg att det kanske blir en tredjedel av allt man ansökt om", uppgav till exempel kammarrådet Gunnar Edenman på Kammarkollegiet till Göteborgsposten i slutet av januari. Beskedet kanske kan ha en lugnande inverkan på de orter där vindkraftsparker planeras. Men det innebär lik fullt att vinkdraften blir utbyggd på andra ställen. Egentligen är det inget konstigt i det. Vinden är en naturresurs också den och att utvinna elenergi ur blåsten är en enkel och ofarlig form av energi. Det stora problemet med vindkraften är heller inte de estetiska aspekterna. Tycke och smak tenderar att förändras mellan epokerna. Vem ryser inte i dag åt det utvecklingsberusade 1950-talet då till och med bensinen ansågs lukta gott. Vindkraftens stora problem är fortfarande att den producerar ström som är för dyr. Det har bland annat lett till subventioneringar som till och med ibland håller tillbaka produktionen i enstaka vindkraftverk. Det gynnar varken konsumenterna eller miljön. Mer debatt kring vindkraftens konkreta effekter skulle därför vara välgörande. Det kan ju inte skada att det blåser kring vindkraften.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.