GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annons
Innehåll från Österlens Kraft

Österlens medlemsägda elbolag fyller 100 år

I Vitaby 1922 grundades det som idag är Österlens Kraft. Än idag är det ett medlemsägt elbolag som låter sitt överskott gå till föreningslivet på Österlen. 2021 gav man mer än en halv miljon kronor.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

1922 var Vitaby på Österlen en egen kommun och en mycket levande ort med järnväg, restauranger och dussintals företag. Några av byns företagare insåg hur viktigt det var att ha en fungerande elförsörjning och grundade Vitabyortens Energiförening.

På den tiden var föreningar en vanlig ägandeform för lokal el men under åren har de flesta lokala elföreningar sålts till kommuner eller större bolag. Folket i Vitaby gick dock en egen väg och expanderade sitt nät till Kivik och Brösarp och till slut köpte man även det kommunala elnätet och fjärrvärmenätet i Simrishamn. Då togs även namnet Österlens Kraft. Men hela tiden har verksamhetens ägare varit en förening.

– Många tror att vi är ett kommunalt bolag, säger Håkan Rannestig som är VD.

– Men i själva verket var det vår förening som köpte det kommunala bolaget med både elnät och fjärrvärme.

Österlens Kraft är idag en av de allra största sponsorerna av lokalt föreningsliv på Österlen. Något som är ett resultat av föreningens strategi.

– Föreningen är lite annorlunda än traditionella ägare, säger Håkan Rannestig.

– Med överskottet sponsrar vi lokalt föreningsliv och i fjol delade ett 50-tal föreningar på totalt mer än en halv miljon kronor. Vi bruka säga att vi ger kraft till Österlen – på alla sätt. Genom att hjälpa föreningar så hjälper vi bygden att må bra och då är vi tillbaks till varför föreningen grundades en gång i tiden.

Idag sponsrar Österlens Kraft lokala föreningar med mer än en halv miljon kronor om året.
Idag sponsrar Österlens Kraft lokala föreningar med mer än en halv miljon kronor om året.
”Österlens Kraft är idag en av de allra största sponsorerna av lokalt föreningsliv på Österlen.”

Österlens Kraft driver idag både ett nätbolag och ett elhandelsbolag. Nätbolaget äger näten i Vitaby, Brösarp, Kivik och Simrishamn.

– De som jobbat med vårt nät har verkligen varit förutseende och man började till exempel gräva ner kabel redan på 60-talet. Det gör att vi har mycket låga underhållskostnader och väldigt få avbrott. Nu har vi bland de lägsta nätavgifterna i landet.

I elhandelsbolaget säljer man el över hela landet på samma villkor som andra.

– Alla elhandelsbolag köper sin el på samma börs till samma priser och alla har ungefär samma kostnader. Det betyder att du i det långa loppet får ungefär samma pris vem du än köper din el av. Skillnaden är egentligen vart överskottet går. Du kan inte undvika din elräkning. Men du kan välja att få den från någon som bryr sig om Österlen lika mycket som du gör.

Visste du detta om Österlens Kraft?

• Grundat 1922 som Vitabyortens Energiförening.

• Äger elnäten i Vitaby, Brösarp, Kivik och Simrishamn.

• Har en av de lägsta nätavgifterna i landet.

• Driver även ett elhandelsbolag som säljer el över hela Sverige.

• Ägs av en förening där alla medlemmar är inkopplade på Österlens Krafts nät.

• Ger den största delen av sitt överskott till föreningar på Österlen.

Var det på ett av Vitabys utskänkningsställen som idén om en energiförening föddes?
Var det på ett av Vitabys utskänkningsställen som idén om en energiförening föddes?
Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se